İstiklal Caddesi'nde meydana gelen canlı bomba saldırısı, akıllara hemen, Almanya'nın iki gün önce yaptığı, İstanbul Valiliği'nin ise "sansasyonel ve gayriciddi" diyerek eleştirdiği "terör uyarısını" getirdi. Almanya, aldığı bir terör istihbaratı nedeniyle perşembe ve cuma günü, İstanbul ve Ankara'daki temsilciliklerini kapatmıştı.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA
 

VALİLİK "GAYRI CİDDİ" DEMİŞTİ


Almanya'nın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'nu kapatması üzerine İstanbul Valiliği de yazılı bir açıklama yaparak, isim vermeden Almanya'nın tavrını eleştirmişti.Valilik açıklamasında, "kasıtlı olarak çeşitli söylentilerin yayıldığı" vurgusu yapılarak aynen şöyle denilmişti;

"Ülkemizde bulunan bazı yabancı ülke temsilcilklerinin de teyide muhtaç duyumlarına dayalı olarak ve yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler gelişmelere çalıştığı ve kamuoyumuzu olumsuz etkileyebilecke tasarruflarda bulunduğu görülmektedir."

Valilik ayrıca, Alman terör uyarısını "kaynağı ve amacı kuşkulu, sansasyonel ve gayrı ciddi" olarak nitelendirmişti.

ALMAN KONSOLOSLUĞU ÖNÜNE ZIRHLI ARAÇ ÇEKİLMİŞTİ


Ancak bir yanda Almanya'nın açıklamalarını "gayrı ciddi ve sansasyonel" olarak nitelendiren Valilik, diğer yandan da Almanya'nın, canlı bombanın kendini patlattığı yere çok yakın olan Gümüşsuyu'ndaki İstanbul Konsolosluğu önüne zırhlı araç çektirmiş, çok sayıda çevik kuvvet konuşlandırılmıştı.

CANLI BOMBA, VATANDAŞIN GEZDİĞİ YERDE PATLADI



Saldırı tam da Almanlar'ın dediği tarih ve yerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının olduğu alanda gerçekleşti. Terör şüphesiyle kapatıldığı ve uyarı yapıldığı için bölgede Almanya'dan kimse yoktu. olayda, Türk vatandaşları hedef oldu, hayatını kaybetti ve yaralandı.