Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Avrupa Birliği'ne sunduğu, içinde Türk vatandaşları için Haziran ayından itibaren vize muafiyetinin de olduğu öneri paketi için "kötü haber" geldi.


Foto: DHA -Ahmet Davutoğlu'nun sunduğu şartlara Avrupa Birliği üyesi ülkeler tepki göstermişti




Zeynep GÜRCANLI / ANKARA


AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk, "Türk önerisi elden geçirilmeli. Henüz kabul etme aşamasında değiliz" dedi. Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiyades ise, yine Davutoğlu'nun paketinde yer alan, Türkiye'nin üyelik müzakereleri çerçevesinde yeni başlık açılmasına "sıcak bakmadıklarını" söyledi.

MEKİK DİPLOMASİSİNE ÇIKMIŞTI


Avrupa Birliği'nin bu hafta, Davutoğlu'nun öneri paketini masaya yatıracağı zirve toplantısı öncesinde, AB Komisyonu Başkanı Tusk, görüş ayrılıklarını çözmek amacıyla Türkiye ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında "mekik diplomasisi" başlatmıştı. Tusk, ilk durağı olan Kıbrıs Rum Kesimi'nde, önerinin yeni başlık açılması bölümünde ilerleme kaydedemedi. Tusk, Kıbrıs'tan sonra Türkiye'ye de gelerek, Davutoğlu ile görüşecek.

TÜRKİYE'YE "3. ÜLKE" İMASI


Tusk, yaptığı açıklamada Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB üyesi olduğunu vurguladı, Türkiye'ye ise "AB'ye üye olmayan 3. ülke" imasında bulundu. AB Komisyon başkanı, "Kıbrıs, her AB üyesi kadar önemli bir ülkedir. Hiçbir 3. ülke benim için herhangi bir AB ülkesinden daha önemli olamaz" dedi.

ANASTASİYADES VETO SİNYALİ VERDİ


Davutoğlu'nun AB'ye önerdiği pakette şu unsurlar yer alıyordu;

* Türkiye, Yunanistan'daki tüm Suriyeli sığınmacıları geri alsın, buna karşılık Türkiye'den aynı sayıda sığınmacı AB'ye gönderilsin. Bu "takasın" maliyetini AB üstlensin.

* Türk vatandaşlarına vize muafiyeti Haziran sonundan itibaren yürürlüğe girsin

* AB, Türkiye'ye daha önce söz verdiği 3 milyar Euro'ya ek olarak 2018'e kadar 3 milyar Euro daha versin

* Türkiye'nin AB üyelik süreci kapsamında yeni başlıklar açılsın

Tusk'un görüştüğü Anastasiyades ise, Türkiye'nin öneri paketinin özellikle "yeni başlık açılması" bölümünde olumlu görüş bildirmedi, hatta veto sinyali verdi. Anastasiyades, Tusk ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "Kıbrıs Rum Yönetimi AB'ye Türkiye'nin üyelik sürecinde yeni bir aşamaya geçilmesine onay vermeyecek" dedi. Anastasiyades, bu pozisyonu Ahmet Davutoğlu'na da şahsen bildirdiğini söyledi. Davutoğlu'nun geçen hafta Brüksel'e yaptığı ziyarette, kapalı kapılar ardında Anastasiyades ile bir görüşme yaptığı, ancak bu görüşmede de uzlaşma çıkmadığı da basına sızmıştı.

PAKETİN MEVCUT HALİYLE KABULÜ ZOR


Davutoğlu'nun önerilerini AB'ye sunmasından itibaren üye ülkelerden gelen sinyaller, paketin mevcut haliyle kabul edilmesinin çok zor olduğunu gösteriyor. İtalya, ifade özgürlüğü nedeniyle paketin tümüne karşı bir tavır ortaya koyarken, Avusturya sığınmacı takasına karşı olduğunu söylemişti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, Türk vatandaşlarına vize muafiyetine karşı olduğunu açıklamıştı. İngiltere de, paket konusunda rezervleri olduğunu açıklamıştı.