CHP İstanbul milletvekili ve TBMM Bayındırlık İmar Komisyonu üyesi Gülay Yedekçi, "Şile kalesini restorasyon diyerek Sünger Bob'a benzettiler. Ceneviz kalesinde de yine kötü bir restorasyon yapmasınlar" dedi.

Foto: DHA -Şile Kalesi, restorasyonla 'Sünger Bob'a dönüştürülmüştü


SÖZCÜ / ANKARA

Sarıyer’deki 17. yüzyıldan kalma Rumelifeneri Ceneviz Kalesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kiralanacak. Bakanlığın restorasyon da yapacağı 46 dönümlük kalede, ihaleyi alacak kiracı; restoran, kafeterya, müze, kütüphane, sanat merkezleri ve sergi salonları açabilecek.

"SÜNGER BOB OLMASIN"


CHP İstanbul milletvekili Gülay Yedekçi restorasyon ve kiralama kararından endişe duyduklarını belirterek ''Burası da Şile kalesi gibi Sünger Bob olmasın'' dedi. Yedekçi TBMM'de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Sarıyer'deki tarihi Ceneviz Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 20 yıllığına kiralanacak. Restorasyon sonrası, restoran, kafeterya, müze, kütüphane, sanat merkezleri ve sergi salonları yapılacak. Burada amaçlanan nedir, birine yeni bir işletme açmak mıdır? Restorasyon öncesi tarihî dokuyu koruyan rölöve ve restütisyon çalışması yapılacak mıdır? Daha önceki kötü örnek ortada. Tarihi 13'üncü yüzyıla dayanan Şile Kalesini, restorasyondan sonra çizgi film kahramanı Sünger Bob'a benzettiler. Tekfur Sarayı gibi kötü örnek de var. Türkiye'de yapılan restorasyon çalışmalarını önemli ölçüde sakıncalı buluyoruz"

300 ASKERLİ KALE


İstanbul’da Rumelifeneri sırtlarındaki 17. yüzyıldan kalma kale, Boğazın Karadeniz tarafındaki en uç noktasında yer alıyor. Kemerli bir giriş kapısı bulunan kale, Cumhuriyet döneminde askeri karakol olarak kullanıldı. İki büyük kulesi olan ve IV. Murad zamanında yeniden inşa edilen kalede, yapıldığı dönemde 100 top, cephanelik, buğday ambarları, camii vardı ve 300 asker bulunuyordu.