AKP’nin olağanüstü kongresinde genel başkanlığa seçilen İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, kabinesini bugün Cumhurbaşkanı’na sunacak. Parti yönetiminde olduğu gibi kabinede de büyük değişim bekleniyor. Bazı bakanların yer değiştireceği öğrenildi.

İşte AKP kulislerine yansıyan son bilgiler;

YENİDEN DÖNÜYORLAR: 1 Kasım seçimlerinden sonra bakanlığa veda eden Nurettin Canikli, Nihat Zeybekçi ve Ömer Çelik, yeniden kırmızı plakaya kavuşacak. Zeybekçi’nin, Mustafa Elitaş’ın yerine Ekonomi Bakanlığı’na, Çelik’in ise Numan Kurtulmuş’un yerine Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı olacağı konuşuluyor. Canikli’nin ise tekrar Gümrük Bakanı olacağı belirtiliyor.

LİSTE DIŞI KALACAK BAKANLAR: Bazı bakanlar koltuğa veda edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun bakanlıktan ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor. İki kadın bakan da kongrede MKYK üyeliğine getirildi. Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan kabine dışında kalacak. Yine Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi de koltuğa veda edecek.

KAYSERİ DENGESİ: Elitaş’ın görevden alınması halinde kabineye başka bir Kayserilinin gireceği belirtiliyor. Kongre öncesinde Yerel Yönetimler Başkanı olan Mehmet Özhakesi, MKYK’da yer almadı. Özhaseki’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geleceği konuşuluyor.

YER DEĞİŞTİRME: Kabinede iki bakanın yer değiştireceğine dikkat çekiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın halef-selef olarak göreve devam edeceği kaydedildi.

YILDIRIM’IN KOLTUĞUNA KİM GELECEK?: Ulaştırma Bakanlığı’na getirilecek isim merak ediliyor. Binali Yıldırım’ın Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın istediği ancak Erdoğan’ın belirleyeceği olacağı belirtildi.

KOLTUĞU SAĞLAM OLANLAR: Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, MSB İsmet Yılmaz, Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın aynı göreve devam etmesi bekleniyor.