Tokat'ın Zile İlçesi'nde 2015 yılında gerçekleştirilen 2000 kişilik HES protestosu, polisin biber gazlı müdahalesi ile son bulmuştu. Bu protestoya katılan 54 kişinin hakkında açılan dava ise bu sabah itibarıyla başladı. Hakim karşısına çıkan sanıklardan Yusuf Kıyak, "Değil 25 yıl, 50 yıl o suyumuz için yargılanmaya hazırız." dedi.

protesto-zile

1-25 YIL ARASI HAPİS CEZASI İSTENİYOR

Tokat'ın Zile İlçesi'nde Çekerek Irmağı üzerine özel bir firma tarafından yapılması planlanan 3 HES'e karşı geçen yıl 15 Mart'ta eylem düzenlendi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşle şantiyeye ulaşan eylemcilerin bazıları şantiyeyi, belediye ve jandarma araçlarını taşladı. Jandarmanın müdahalesi ile sona eren eylem sonrası 54 gösterici hakkında 'görevi yaptırmamak için direnme', 'kamu malına zarar verme', 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleneme, yönetme, bunların hareketlerine katılma', 'kamu görevlisine alenen hakaret', 'iş ve çalışma hürriyetinin ihlali' ve 'yakarak mala zarar verme' suçlarından 1 yıl ile 25 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Zile Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davanın ilk duruşması bu sabah başladı. Duruşmaya 54 tutuksuz sanıktan 30'u katıldı. Ayrıca duruşmayı CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de izledi. Polisin adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı duruşmada, önce sanıkların ifadesine başvuruldu. 9 sanığın ifadesinin alınmasının ardından mahkeme tarafından öğle saatlerinde duruşmaya ara verildi.

zile-cevreciler

BÜTÜN SANIKLARIN AMACI AYNI

Adliye önünde 30 sanık ve avukatları ile açıklamada bulunan CHP Milletvekili Kadim Durmaz, 54 sanıklı mahkemenin ilk duruşmasının bugün başladığını kaydederek şöyle dedi:
"Sanıkların hepsinin ortak bir duruşu ve amacı var. Yaşam alanlarımızı tehdit eden, birinci derecede tarım arazisi olan ve binlerce yıldır aktığı alanlarda birçok canlının yaşamlarını sürdürdüğü Çekerek vadisindeki doğayı tahrip eden bu HES'lerin doğadaki dengeyi bozacağına inanmış insanlardır. Diyoruz ki Çekerek ırmağı özgür akacak."

SU DOĞAYA AİTTİR

Sanık avukatlarından Sultan Aktaş da, eylemin barışçıl bir gösteri olduğunu savunarak şunları söyledi:
"Anayasa'nın 56'ıncı maddesinde devletin çevreyi koruması gerektiği yönünde bir hüküm var. Burada yargılanan köylüler, vatandaşlar esasında bu davanın sanığı değil. Esas sanık çevreye zarar veren, suyu boruya hapsedip bir kişinin tekeline bırakan bu özel şirketlerdir. Bunların deşifre edilmesi gerekmektedir. Toprağına sahip çıkan köylülerin yargılanmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü su toprağa, canlılara, insanlara aittir." Sanıklardan Yusuf Kıyak ise, ilk mücadeleyi kendilerinin başlattığını belirterek, "Değil 25 yıl, 50 yıl o suyumuz için yargılanmaya hazırız."

zile-tokat

Bu arada ifadesi alınan 9 sanık kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmezken, sadece basın açıklamasına katılıp dağıldıklarını söyledi.

DHA