Çağla Büyükakçay, WTA İstanbul Tour'da şampiyon olarak teniste gururumuz olmuş, göğsümüzü kabartmıştı. 22 Mayıs KPSS sınavında soru olarak çıkan Çağla Büyükakçay'ın kim olduğu sınava girenler tarafından da merak edilmeye başladı. Peki Çağla Büyükakçay kimdir?

ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY KİMDİR?


Çağla Büyükakçay, 28 Eylül 1989, Adana doğumlu olan milli tenisçi, Grand Slam turnuvalarında tek bayanlarda ön eleme turlarında oynayan ve turu geçen ilk Türk tenisçidir aynı zamanda. 2010 yılında Amerika Açık tenis turnuvasına katılarak ilk Grand Slam turnuvasında ön elemelerde mücadele etti. 2011'de ise Fransa Açık, Wimbledon ve Avustralya Açık turnuvalarında ilk kez ön elemelerde yer aldı. Çağla Büyükakçay, Pescara'da düzenlenen 2009 Akdeniz oyunları'nda teklerde gümüş madalya kazanmıştır. 2013 Akdeniz oyunlarında ise teklerde ve çiftlerde altın madalyanın sahibi olmuştur. Çağla Büyükakçay, Katar Açık Kadınlar Turnuvası'nın 2. turunda, organizasyonun son şampiyonu ve dünya 12 numarası Safarova'yı 2-0 yenerek 3. tura yükseldi. Milli tenisçi, bu seviye bir turnuvada 3. tura yükselen ilk Türk raket oldu.

EN GENÇ BAYAN MİLLİ TENİS TAKIMI OYUNCUSU


Çağla Büyükakçay, ailesinin desteğiyle 8 yaşındayken tenis oynamaya başladı. 12 yaşında Türkiye Klasman Turnuvası ve Türkiye Kapalı Kort Turnuvası şampiyonluklarını kazandı. 14 yaşında Enka Spor Kulübü'ne transfer oldu. 15 yaşında Türkiye Fed Kupası Takımı'na seçilerek Türk tarihindeki en genç bayan milli tenis takımı oyuncusu oldu.

GRAND SLAM'DA OYNAYAN İLK TÜRK BAYAN TENİSÇİ


Çağla Büyükakçay, 2009 yılında ilk Büyükler Türkiye Şampiyonası kupasını kazandı. 2010 yılında Valladolid'de düzenlenen ITF 25,000 $ turnuvasını kazanarak, bu ödülde ITF turnuvası kazanan ilk bayan Türk tenisçisi oldu. Çağla Büyükakçay, kazandığı bu turnuvayla birlikte, aynı sene ilk kez Grand Slam'da oynama hakkı elde etti. 2012 yılında İstanbul'da düzenlenen 13. TED Cumhuriyet Kızları Tenis Turnuvası'nda, tekler final maçında Hollandalı Richel Hogenkamp'a 2-0 yenildi. Çağla Büyükakçay, 2014 yılında Malezya'da düzenlenen WTA kapsamındaki BMW Malezya Open turnuvasında Slovak Tadeja Majerič'i yenerek bir WTA turnuvasında çeyrek finale çıkan ilk Türk tenisçi olmuştur. Çeyrek finalde ise Çek Kristýna Plíšková'ya 6-4 ve 6-4 lük setlerle elenerek turnuvaya veda etmiştir. 23 Şubat 2015 tarihinde açıklanan WTA sıralamasında 108. sırada yer alarak kariyerindeki en üst sıraya ulaşmıştır. 2015 yılının Mart ayında FED Kupası Kalp Ödülü'nün oylamasında aday olduğu açıklanmıştır. Oylama sonucunda en çok oyu alan Çağla Büyükakçay, Fed Cup Heart Award Ödülü’ne layık görüldü. 2015 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen TEB BNP Paribas Istanbul Cup turnuvasına katıldı. Ancak 21 Temmuz 2015 tarihinde Slovak rakibi Daniela Hantuchová 'ya 2-1 yenilerek turnuvaya veda etti.

ULUSLARARASI TURNUVADA ŞAMPİYONLUK KAZANAN İLK TÜRK TENİSÇİ


Çağla Büyükakçay, 2016 İstanbul Cup turnuvasında, 22 Nisan tarihinde bir WTA turnuvasında yarı finale yükselen ilk Türk kadın tenisçi oldu. Bir sonraki gün yarı finaldeki 6-0 ve 7-5'lik setlerle 2-0'lık galibiyet ile bir WTA turnuvasında finale çıkan ilk kadın raket oldu. Turnuvanın finalinde de 2-1'lik galibiyetle şampiyon olarak tarihe geçti. Çağla Büyükakçay, bu başarısıyla grand slam ana tablosunda yer almayı da garantilemiş oldu.