50 milyon civarında kimlik bilgisinin çalınması ve internette yayımlanmasının yankıları sürüyor. Vatandaşlar çalıanan kimlik bilgileri ile yapılabileceklerden endişe diyor. Uzmanlar internette yayılan kimlik bilgileri ile nüfus cüzdanının yarısının doldurulabileceği ve sahte kimlik çıkartılıp bu kimlikle suç işlenebileceği ifade ediliyor.

Uzun yıllar Ankara Mali Şube Müdürlüğünde görev yapan Emekli Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe ise, bu bilgilerle adımıza sahte  hüviyet çıkarılabileceğini ve bu hüviyet ile her türlü yasa dışı eylemin yapılabileceğini belirtti. Kılıçtepe SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

“Sızan bu kadar bilgi ile nüfus cüzdanının yarısı doldurulabilir, sahte kimlik çıkarılabilir. Bu bilgilerden yola çıkılarak aile sıra no gibi diğer bilgilere de ulaşılabilirse o zaman nüfus cüzdanı da çıkarılabilir, her şey yapılabilir” diyen Kılıçtepe, “Kısacası kopyalanmış bir şekilde dolaşabiliriz” dedi.

KİMLİK BİLGİSİ SIZDI MI NASIL KONTROL EDİLİR ve SORGULANIR?


Yapılan kontroller intenrette sızan kimlik bilgilerinin kişilerle eşleştiğini gösteriyor ancak herkesin kimlik bilgisi ortaya çıkmış değil. Vatandaşlar "thanksgiving" adlı bir sitede yer alan kimlik sorgulama aracı ile kimlik ve adres bilgilerinin sızıp sızmadığını kontrol edebiliyorlar. Ancak bu ve benzeri kimlik sızıntı kontrol sitelerine herkes erişemiyor. Siteler açılmıyor veya erişilemiyor. Ayrıca bu sitelerde yer alabilecek virüslere karşı da uyarı yapılıyor.

BANKA HESAPLARI VE BANKA KARTLARINA DİKKAT!


Uzmanlar sızan kimlik bilgilerimizden yola çıkılarak kişiler aleyhinde çeşitli işlemler yapılabileceğini belirttiler. Banka hesap ve kredi kartı bilgilerinin ise bu kapsamda değerlendirilemeyeceği, şifreler başkalarının eline geçmediği sürece bu bilgilerin güvende olduğu açıklandı. Ancak sahte kimlik çıkaran bir kişinin başkasının banka hesabından para çekmesi ya da sahte banka kredi kartı çıkarması mümkün bulunuyor. Uzmanlar sızan bilgiler ile sahtecilerin şu işlemlerin yapılabileceğini açıkladılar:

*Sahte kimlik çıkarılabilir
*Kimlik bilgilerimizle kredi çekilebilir
*Kefil olabilir
*Ticaret yapılabilir, şirket kurulabilir
*Faturalı faturasız telefon hattı alınabilir
*Mal ve hizmet satın alınabilir
*Bankadan para çekilebilir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye’deki seçmen sayısına yakın” diyerek bilgilerin YSK’nın seçmen listesindeki bilgiler olduğunu açıkladı. Bozdağ, ‘’Nereden sızdı, nasıl sızdı bilmiyorum’’ dedi.

CHP, KİMLİK SIZINTISINI MECLİS’E TAŞIDI


CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Emre Köprülü de , konuyu TBMM gündemine taşıdı. 50 milyon vatandaşın risk altında olduğunu söyleyen Yarkadaş, Başbakan Davutoğlu’na ‘’Bu bilgilerin Merkezî Nüfus İdare Sistemi’nden (MERNİS) alt yapısından alındığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.