Komor Adaları nerededir? Başbakan Yardımcısı Yalçın Doğan tarafından Twitter üzerinden duyurulan Komor Adaları ile kalkınma işbirliği anlaşması imzalanması sonrası herkes bu adaların nerede olduğunu merak etmeye başladı. Komor Adaları, Hint Okyanus'unda Mozambik ile Madagaskar'a komşu olan bir ada ülkesidir.



Komor Adaları'nın esas ismi Kamer Adaları'dır. 1875 yılında Fransa sömürgesine girmesinden sonra adı Komor (Comores) olarak değiştirildi. 14. yüzyılda İslam'ın girmesinden sonra halkın tamamı müslüman olmuştur. Bu tarihe kadar boş olan Komor Adaları'nın dört büyük adasının her birinden ayrı bir sultanlık kurulmuş ve zaman zaman bu sultanlıklar arasında bazı çatışmalar olmuştur.



Komor Adaları, Fransa sömürgesinden 1974'te yapılan referandum ile kurtuldu. Mayotte Adası halkının %65'i Fransız sömürgesinin devamını istemesine rağmen diğer adaların %95', bağımsızlığı istemesi nedeniyle 1 Ocak 1976'da Mayotte Adası dışındakiler bağımsız kaldılar.

Komor Adaları'nda bağımsızlıktan sonra başa geçen ve batı hayranı olan Ali Suveylih'in ülkede yaptığı reformlardan rahatsız olan Ahmed Abdullah, 1978 yılında yaptığı darbe ile yönetimi ele geçirdi. Yeni başkan, Ekim 1978'de devletin resmi adını Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti olarak değiştirdi.

Başkenti Moroni olan Komor Adaları'nda resmi diller Fransızca, Arapça ve Komor dilidir. Para birimi Komor Frankı olan ülkede 2009 yılında hesaplanan gayri safi milli hasılada kişi başına bin 159 $ düşmektedir. Tahmini olarak 800 bin nüfusa sahibi ülkede ekonomi hayvancılığın yanı sıra tahıl, patates ve baharat üretimi üzerinedir. Komor Adaları'nda yaşam standartları yüksek olan kişi sayısı fazla değildir.