2016 yılı üniversite adaylarının üniversite yolundaki ikinci aşama için ilk işlemler bugün başladı. YGS sonuçlarının açıklanması sonrası gözler LYS başvur dönemine çevrilmişti. LYS başvuru dönemi 1 - 14 Nisan tarihlerini kapsıyor ve şu an başvurular alınmaya başilandı! Adayların bu tarihler içinde başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. Adayların hedeflerdikleri yüksek lisans programlarına göre LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5 sınavalarına girerek istedikleri bölüm için gerekli puan türlerinden puan almaları gerekiyor. LYS başvuru ilemleri de bu sınavlara girecek adayların kayıtlarını kapsıyor. Peki LYS başvurusu nasıl yapılır?

LYS başvurusu  için ÖSYM detaylı bir açıklama gerçekleştirdi ve başvuruların AİS yani Aday İşlemleri sistemi üzerinden yapılacağını açıkladı. İşte ÖSYM'nin konuyla ilgili açıklaması ve başvuru kılavuzu ile LYS başvurularını alınacağı AİS sayfasının direkt bağlantısı...

LYS kılavuzu için tıklayınız

LYS başvurusunuın yapılacağı AİS için tıklayınız (1 Nisan'da açılacak)


ÖSYM'DEN LYS AÇIKLAMASI!


"2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında Merkezimiz tarafından yapılan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir.

LYS’lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS’lere başvuru yapmak isteyenlerin, 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemleri, bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adaylar için 14 Nisan 2016 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasından İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapacak adaylar için 14 Nisan 2016 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Ödeme İşlemleri:Başvurusunu bir Başvuru Merkezinden yapan adaylar, 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir.  Adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir. (Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2016-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.)

LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar; Akbank’ın ATM, tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının ATM ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türk Ekonomisi Bankasının tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla ve tüm PTT işyerlerinden sınav ücretini yatırabileceklerdir. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırabilirler.

Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 15 Nisan 2016 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 15 Nisan 2016 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Ücret ödeme için son gün, 15 Nisan 2016 olup başvuru süresi uzatılmayacaktır.

Başvuru İşlemi Aşamaları: LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:

Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.)

LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ais.osym.gov.tr veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.  İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır.

Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ONAY KODUNU görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır.  Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir.

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.
Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.

Bilgi Güncelleme: ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde (1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında) ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir.  Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz."

LYS BAŞVURUSU ve SINAV ÜCRETLERİ


LYS’ye başvurmak için adayın en bir puan türünden 180 puan almış olması gerekiyor. Adaylar LYS başvuru işlemleri kapsamında girmek istedikleri her bir LYS için 35 TL ödeyecek. ÖSYM kılavuzuna göre ücret ödeme için son tarih 15 Nisan 2016. Başvuru hizmeti ücreti ise 3 TL. Adayın fotoğrafını güncellemesi veya yeniden şifre edinmesi gerekiyorsa bunlar da ücrete tabi. Şifre değişimi 5 TL, fotoğraf güncellemesi ise 10 TL.

YGS sonuçlarının açıklanması ile sıra LYS'ya yani Lisans Yerleştirme Sınavı'na geldi. 5 puan türünde yapılan LYS için başvuru dönemi 1 Nisan 2016'da başlacak ve 14 Nisan'da da sona erecek. Adayların başvuru işlemlerini bu süre zarfında tamamlamaları gerekmektedir.

LYS 2016 NE ZAMAN?


Bu sene LYS-4 18 Haziran, LYS-1 19 Haziran, LYS-2 ve LYS-5 25 Haziran, son olarak da LYS-3 26 Haziran'da yapılacak! LYS 1,2,3 ve 4 saat 10'da; LYS-5 ise 14.30'da başlayacak. LYS 1,2,4 135 dakika; LYS-3 ve LYS-5 120 dakika sürecek.


LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI


MATEMATİK SINAVI (LYS-1): 19 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan LYS-1, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-1'de, Matematik Testi ve Geometri Testi yer alacaktır. Matematik Testinde 50 soru
bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecektir. Geometri Testinde 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-1’de ilk testin (Matematik Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Geometri Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.


FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2): 25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-2, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-2'de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacaktır. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-2’de birinci ve ikinci testin (Fizik Testi ve Kimya Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Biyoloji
Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): 26 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak olan LYS-3, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecektir. LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacaktır. Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-1 Testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-3’te ilk testin (Türk Dili ve Edebiyatı Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Coğrafya-1 Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4): 18 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-4'te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacaktır. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-2 Testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecektir. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Adaylar, LYS-4’te birinci ve ikinci testin (Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): 25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-5, öğleden sonra saat 14.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecektir. Sınavda adaylara 80 soru sorulacaktır. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacaktır. Yabancı dil testinde her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya LYS başvurusunda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. Adaylar, LYS-5’te sınav süresinin ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamazlar.

 

Alt türler hariç LYS'de 4 tane temel puan türü var:

1. MF (Matematik - Fen Bilimleri)

2. TM (Türkçe - Matematik)

3. TS (Türkçe - Sosyal)

4. DİL (Yabancı Dil)

Bu puan türlerinin oluşmasında esas olan sınav sayısı ise beş. Bu sınavlar ve içerikleri şu şekilde:

1. LYS-1 Matematik (80 soru)

a. Matematik - 50 soru

b. Geometri - 30 soru

2. LYS-2 Fen Bilimleri (90 soru)

a. Fizik - 30 soru

b. Kimya - 30 soru

c. Biyoloji - 30 soru

3. LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı/Coğrafya (80 soru)

a. Türk Dili ve Edebiyatı - 56 soru

b. Coğrafya_1 - 24 soru

4. LYS-4 Sosyal Bilimler (90 soru)

a. Tarih - 44 soru

b. Coğrafya_2 - 14 soru

c. Felsefe Grubu/Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 32 soru

I. Psikoloji - 8 soru

II. Sosyoloji - 8 soru

III. Mantık - 8 soru

IV. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 8 soru

5. LYS-5 Yabancı Dil (80 soru)

LYS BAŞVURULARINDA HEDEFİNİZE YÖNELİN!

* (İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden yalnızca birisinden) Mühendislik, Mimarlık, Tıp, Diş Hekimliği ve benzeri sayısal programlara yerleşmek isteyen adaylar MF puanlarının hesaplanmasına esas olan LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmek zorunda. Hukuk Fakültesi, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ya da İktisadi ve İdari Bilimler programlarına yerleşmek isteyen adaylar ise LYS-1 ve LYS-3 sınavlarında başarı göstererek yeterli TM puanını almalı.

LYS-3 ve LYS-4 sınavlarındaki netleri ile TS puanı oluşacak adaylar, İletişim Bilimleri programları ile Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Coğrafya Öğretmenliği programlarını tercih etme hakkı kazanacak.

Son olarak LYS-5 ile hesaplanan DİL puan türü kullanılarak Mütercim-Tercümanlık, İngilizce Öğretmenliği ya da İspanyol Dili ve Edebiyatı gibi yabancı dil programlarına öğrenci alınacak.

Adayların dikkat etmesi gereken ilk nokta, hedefledikleri programın puan türüne katkısı olmayan sınavlardan kaçınmak olmalıdır. Örneğin, MF-4 puan türündeki Makine Mühendisliği programına yerleşmek isteyen bir adaya yalnızca LYS-1 ve LYS-2 puan katkısı sağlayacak. Bu aday, LYS-3 sınavına girip 80 soruya da doğru cevap verse bile MF-4 puan türüne katkısı sıfır olan bu sınavdan fayda sağlayamayacaktır. Bu adayın LYS-3'e girmek için TM puan türlerinden birisi ile öğrenci alacak bir başka programı daha hedeflemek gibi geçerli bir sebebi olması gerekir.

İşin psikolojik ve nörolojik kısmı daha da fazla önem taşımaktadır. Kimi adaylar, sadece "şansını denemek" için hedefi dışındaki bir sınava da girmek isteyebilir. Örneğin, LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına girerek ile TS-2 puanı ile Türk Dili ve Edebiyatı programına yerleşmeyi hedefleyen bir aday "belki şansım yaver gider ve iyi net yaparsam Hukuk Fakültesi tercih ederim" düşüncesi ile LYS-1 (matematik ve geometri) sınavına da girmek isteyebilir. Bu konuda hiçbir hazırlık yapmamış bir adayın sıfırın altında net elde etmesi hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak, ona asıl zarar verecek olan, kazanma ihtimali yok denecek kadar düşük olan bir kumar oynamak suretiyle zihnini ve bedenini yormuş olması olacaktır. Beynimiz, hiçbir bilgiyi yok saymaz. Hiç çalışmadığı bir sınava gireceğini bilmek bile öğrencinin hazırlandığı sınavla ilgili bilgilerin de bu karmaşadan olumsuz etkilenmesine sebep olacaktır.

Bazı adaylar ise ilerleyen yıllarda fikir değişikliği yaşayarak üniversitede okuduğu bölümü değiştirme ihtimalini düşünerek hazırlandıkları sınavların dışındaki sınavlara da girmeyi düşünmektedir. Örneğin, TM-1 puan türü ile öğrenci alan İşletme bölümünü hedefleyen bir öğrenci, çocukluk hayali olan mimarlık programına yatay geçiş yapabilme ihtimali için LYS-2 (fizik, kimya ve biyoloji) sınavına da girmek zorundadır. YÖK'ün yatay geçiş ile ilgili belirlediği kurala göre bir adayın kayıtlı olduğu yükseköğretim programından başka bir programa yatay geçiş yapması için, ÖSYM'ce yerleştirildiği sene yapılan sınavda, geçmek istediği programın en düşük puanla öğrenci almış olan emsalini kazanacak kadar puan almış olması gerekir.

Başka bir deyişle, Mimarlık Fakültesine yatay geçiş yapmak isteyen bir aday, üniversiteye yerleştiği sene Türkiye'deki en düşük puanlı mimarlık programını kazanmasına yetecek kadar MF-4 puanı elde etmiş olmalıdır. MF-4 puan türü de LYS-1 ve LYS- 2 sınavlarındaki başarı ile hesaplandığı için başka bir programa yerleşip de sonradan Mimarlık Fakültesine geçmek isteyen aday, bu iki sınava da girmiş ve yeterince yüksek bir başarı elde etmiş olmalıdır. Aksi takdirde, MF-4 puanı hesaplanmaz.

Bütün bunları göz önünde bulundurarak, adayların hedefleri doğrultusunda onlara kazanç sağlayacak sınavları tercih etmesi, hem onlar hem de cüzdanları için daha iyi netice almalarını sağlayacaktır; her bir LYS için 35 TL ödenmesi gerekmekte. Oldukça karışık olan bu sistemin içinde boğulmak çok kolay olduğu için adayların bu konularda uzman olan Rehber Öğretmenlerden destek almaları en doğrusu olacaktır.