2016 YDS sonuçları ilan edildi. ÖSYM'nin sonuç açıklama sistemine eklenen YDS başlığı ile sınava girenler YDS sonuçlarını öğrenmeye başladılar. İşte YDS sonuçları ile ilgili detaylar...

YDS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?


YDS sonuçları bugün ilan edildiğinde ÖSYM'nin sonuç açıklama sisteminden öğrenilebilir. Aşağıdaki bağlantı ile sonuç açıklama sistemine direkt olarak erişebilir ve YDS sonuçlarının ilan edilip edilmediğini kontrol edebilir, edildiyse yabancı dil sınav sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

2016 YDS sonuçları için tıklayınız

ÖSYM'DEN YDS SONUÇLARI DUYURUSU


27 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (2016-YDS İlkbahar Dönemi) ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş olup Fransızca Testi Temel Soru Kitapçığındaki 8. sorunun iptal edilmesine, Bulgarca Testi Temel Soru Kitapçığındaki 7. sorunun “C” olarak girilmiş cevabının “E” olarak ve 23. sorunun “C” olarak girilmiş cevabının “D” olarak değiştirilmesinekarar verilmiştir.  2016-YDS (İlkbahar Dönemi) değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır.

Sınav sonuçları, 14 Nisan 2016 tarihinde saat 12:00’den itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden açıklanacaktır. Adaylar, sınav sonuçlarını yukarıda belirtilen İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.
Adaylara saygıyla duyurulur.

 

SONBAHAR DÖNEMİ YDS BAŞVURULARI 29 HAZİRAN’DA!


YDS Sonbahar Dönemi Sınavı ise sadece Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılıyor. Sonbahar Dönemi Sınavı 4 Eylül 2016 tarihinde yapılacak. Sınava başvurular 29 Haziran-18 Temmuz 2016 tarihleri arasında alınacak.

SONBAHAR DÖNEMİ YDS TAKVİMİ:


SONBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ : 29 Haziran-18 Temmuz 2016
SONBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ, SAATİ VE SÜRESİ : 4 Eylül 2016, 9.30, 2,5 saat (150 dakika)
SINAV ÜCRETİ : 80,00 TL
BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ : 3,00 TL

GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR


1.1. Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılacak olan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesi ve 4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” uyarınca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılacaktır. İlgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına yapılan atıflar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına yapılmış sayılır.

1.2. İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri veya eşdeğerlikleri kabul edilen uluslararası sınavlardan yeterli puan almaları gerekmektedir. Ayrıca, YDS sonuçları, yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunları ile lisans programlarında okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir.

Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir.

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) 09.09.2013 tarihli toplantısında; ÖSYM tarafından eşdeğerlikleri kabul edilen yabancı dil sınavlarının, yapıldığı tarihte belirlenen eşdeğerlikleriyle, doçentlik sınavı başvurularında geçerlilikleri süresince kullanılmasına karar verilmiştir. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.uak.gov.tr/kilavuzlar/Kılavuz_YabancıDil%20Kararları_091013.pdf internet adresinden ulaşılabilir. Yabancı dil koşulunun sağlanması için ÜAK tarafından kabul edilen yabancı diller; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca ve Farsça’dır.

Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır. 26 Şubat 2014 tarihli ve 28925 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; “Doktora/sanatta yeterlik/ temel tıp bilimlerinde doktora programlarına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine üniversite senatolarınca karar verilir”. hükmü getirilmiştir.

1.3. 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadece Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapıldığından, diğer yabancı dil bilgisi seviye belirleme sınavları (ÜDS, KPDS vb.) yapılmamaktadır. Ayrıca; ÖSYM tarafından uygulanan ve içeriğinde yabancı dil sorusu/testi bulunan sınavlarda 2013 yılından itibaren yabancı dil sorusu/testi bulunmadığından, bu adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde YDS’den alacakları puanlar kullanılacaktır. Ancak, geçmiş yıllarda KPDS ve ÜDS’ye girip geçerli puanı almış adayların (KPSS’ye girecek adaylar hariç) bu hakları, ilgili mevzuatta belirtilen şekilde geçerliliğini korumaktadır.

1.4. KPSS Lisans Sınavlarında (Lisans/A Grubu ve Öğretmenlik) yabancı dil testi yer almayacaktır. Yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından uygulanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanmaktadır. KPSS Lisans sınavlarında yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların YDS’ye Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinin birinden girmeleri zorunludur. YDS’ye katılmayan veya Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava katılan adayların, yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmaz. Yabancı dil ağırlığı içeren KPSS puanları hesaplanırken kullanılacak yabancı dil standart puanının hesaplanmasında, adayların ilgili KPSS’den önce elde ettikleri Almanca, Fransızca veya İngilizce en yüksek YDS sonucu kullanılacaktır. KPSS’den sonra elde edilecek YDS sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınır.

Farklı dönemlerde değişik dillerden (Almanca, Fransızca veya İngilizce) YDS’ye giren adaylar; KPSS değerlendirmeleri için, durumlarını açıklayan bir dilekçe ile ÖSYM’ye başvurdukları takdirde (ilgili KPSS’ye ait başvuru süresi içinde) sınava girdikleri dillerden istedikleri birine ait sınav sonucunun, yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla katılarak hesaplandığı KPSS puan türleri hesabında kullanılmasını sağlayabilirler. Aksi halde rakamsal olarak en yüksek sınav sonucu dikkate alınır. Bu şekilde dilekçe ile başvuru yapan adaylar bir sonraki KPSS’ye kadar önceki yabancı dil sınav sonuçlarının kullanılmasını isteyemezler.

1.5. “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” uyarınca, mesleki bilgi sınavlarının sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden; Bakanlık tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan veya Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınır. 2013 yılından itibaren KPDS ve ÜDS sınavları uygulanmadığından adayların yabancı dil yeterliliği için YDS’ye girmeleri yararlarına olacaktır.

1.6. 31/07/2008 tarihli ve 26953 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Merkezi Sınav ve Giriş Sınavlarına İlan ve Başvurma Şartları” adlı 2. bölümün 6. maddesinde: “Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) en az 70, [Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı] tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 50 puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak.” ve “Yabancı dille eğitim- öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.” hükümleri yer almaktadır. 2. bölümün 7. maddesinde ise: “Yabancı dil okutmanı başvurularında [Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı] tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 80 puan veya eşdeğerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak.” hükmü yer almaktadır. 2013 yılından itibaren KPDS ve ÜDS sınavları uygulanmadığından bu kadrolara başvurmak isteyen adayların YDS’ye girmeleri yararlarına olacaktır.

1.7. Yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin, başvuruları hâlinde Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülen diploma denklik işlemlerinde Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.

1.8. Türkiye’de veya uluslararası düzeyde yapılan yabancı dil seviye tespit sınavlarındaki başarı notunun doçentlik başvurusu için aranan merkezî yabancı dil sınavındaki başarı şartını karşılayıp karşılamadığı konusu ve ÖSYM tarafından yapılan yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği ÖSYM tarafından belirlenmektedir. İlgili kanun gereğince; ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Çalışma Grubu” raporu ve bu rapora temel teşkil eden analizler sonucunda ÖSYM Yönetim Kurulunca Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerliği hususunda alınan karar ve eşdeğerlik tablolarına ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişilebilir.

1.9. İlgili Yönetmelik gereği; YDS İlkbahar Dönemi Sınavı, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca
dillerinden, Sonbahar Dönemi Sınavı ise sadece Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılır.

1.10. 2016-YDS İlkbahar Dönemi Sınavı 27 Mart 2016 tarihinde, Sonbahar Dönemi Sınavı ise 4 Eylül 2016 tarihinde yapılacaktır. İlkbahar Dönemi Sınavına başvurular 3-15 Şubat 2016 tarihleri arasında, Sonbahar Dönemi Sınavına başvurular ise 29 Haziran-18 Temmuz 2016 tarihleri arasında alınacaktır.

1.11. Sınav, saat 9.30’da başlayacak ve 2,5 saat (150 dakika) sürecektir. Bişkek’te sınav, Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacaktır.

1.12. Bir dönemde yalnız bir yabancı dilden sınava girilebilecektir.

1.13. Yabancı dil tazminatından yararlanma hakkı olmadığı hâlde sınava girip başarılı olmak tazminat isteme hakkı doğurmaz.

1.14. Sınavın geçerlilik süresi, kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacaktır. Ayrıca kurumlar kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebileceklerdir.

1.15. Yabancı dil tazminatı ile ilgili olarak; 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesine göre, sınavda alınacak puanlar sınav tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerlidir. Bu konuda 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinde (Değişik: 20/3/1997 – KHK – 570/15 md.) “…Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçerlidir” hükmü yer almaktadır.

1.16 Engelli/sağlık sorunu olan adayların başvurularını yapmadan önce kılavuzun 4.5 ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI maddesini dikkatle okumaları, buna göre SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNDA yer alan durumlardan kendilerine uygun olan seçenekleri işaretlemeleri gerekir.

1.17. Sınavın uygulanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde aday tarafından verilen bilgiler esas alınacağından, Aday Başvuru Formuna yazılan bilgilerdeki eksik ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır. Adaylar, beyan ettikleri bütün bilgilerinden sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir. Eksik veya yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, yazdığı bilgilerdeki eksiklik ve yanlışlardan doğacak sonuçlarla ilgili itirazları dikkate alınmaz.
1.18 Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Kurallara uymayan adayların sınavı geçersiz sayılır. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların sınav sonuçlarından doğan hakları geçersiz sayılacaktır.

1.19. Başvuru yapıldıktan sonra herhangi bir nedenle başvurusunu geri çeken veya başvurusu reddedilen veya başarısız olan adaylar, yeni başvurularını en erken bir sonraki dönem yapabilirler. Bir sınav dönemi için yapılan başvuru sonraki dönemler için geçerli değildir.

1.20. 6114 sayılı Yasa gereğince sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları sınav sonuçlarının ilanından 6 ay sonra, cevap kâğıtları ise 1 yıl sonra imha edilir. ÖSYM’de bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya sureti, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dâhil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez ve verilmez. Ancak “Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri” konulu duyuru doğrultusunda, adaylar sınavda kullanmış oldukları kendi soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını Merkezimizde (Ankara’da) inceleyebilirler.