Azoospermi ile ilgili bilgiler veren Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, uygun tedavi yapılması durumunda tekrarlayan TESE girişimlerinin sonuç verebileceğini belirtti.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, “Eşlerinde bir sorun bulunmayan, çocuk sahibi olamamış çiftlerin %15’inde, erkekte testislerin bozukluğuna bağlı azoospermi görülmekte. Buna “Nonobstrüktif Azoospermi” denilir. MikroTESE yöntemi böyle olguların yaklaşık yarısında sperm elde edilmesini sağlamaktadır. Ama geri kalanında sperm bulunamayarak, tüp bebek işlemi de iptal edilmek zorunda kalınmaktadır.

İşte böyle olgularda sonradan ikinci kez testislerde sperm aramak bir fayda sağlar mı konusu gündeme gelmektedir. Yapılan çalışmalar gerçekten de, tekrar TESE yapılmasının bir kısım olguda sperm elde edilebileceğini göstermiştir. İlk ameliyattan alınan sonuçlar değerlendirilip, buna uygun bir tedavi yapılırsa sperm elde etme başarısı da artar. Bu konuda yapılan uygulamalarda, önceden testislerde sperm bulunamamış olsa da geliştirilmiş TESE operasyonu uygulandığında, ikinci denemede yaklaşık dörtte birinde yeterli kalite ve sayıda sperm çıkabileceği gösterilmiştir. Böyle olgularda ameliyat sırasında önce tek bir testiste küçük bir kesi yaparak sperm aranması, bulunamazsa daha geniş bir kesi ile mikroskop altında incelmeye devam edilmesi, bu da sonuç vermezse diğer testise geçilmesi önerilir. Böylece testisler daha az zedelenmekte, iyileşme daha kolay olmaktadır.

Netice olarak, ilk ameliyatla testislerinde sperm çıkmamış bile olsa, eğer uygun tedavi yapılırsa bir grup olguda tekrarlayan TESE girişimleri sonuç verebilir.