Çiftlerin çocuk sahibi olmadan önce dikkat etmesi gerekenleri ve gebeliği kolaylaştıran önerileri sıralayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, kadınlarda gebelik için yaş faktörünün önemli olduğunu belirtirken erkeklerin de yaşam tarzına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

KADINLARDA 35 YAŞ DÖNÜM NOKTASI

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, doğal yollarla çocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlere önerilerde bulunuyor.
“Yaş, doğal yollarla çocuk sahibi olmakta çok önemli faktördür. Çocuk sahibi olmaya niyetlendikten sonraki ilk aylarda gebe kalma şansı daha yüksektir. İlerleyen aylarda bu şans git gide azalır. Çiftlerin yaklaşık %80’inin ilk 6 ila 12 ay içerisinde gebe kaldıkları görülür. Bu nedenle, korunmayı çok fazla uzatmadan çocuk sahibi olmaya çalışmak daha iyi olur. Yaş ilerleyip de, artık çocuk yapalım dendiğinde şansınızın azalacağını aklınızdan çıkarmayın. 30’lu yaşlarının sonunda gelen bir kadında gebe kalma olasılığı, 20’li yıllardakinden yarı yarıya daha düşüktür. Kadında 35 yaşından sonra gebelik şansı da azalmaya başlar, menopozda ise tamamen kaybolur. Oysa erkekte 50 yaşına kadar eşini gebe bırakma potansiyeli değişmez. Ancak ilerleyen yaşla birlikte sperm değerlerinde bir miktar bozulma görülse de erkek, potansiyel olarak her yaşta eşini gebe bırakabilir. Kısacası, kadın 35 yaşın altındaysa çocuk olsun diye 1 yıl, 35’in üzerindeyse 6 ay denemek yeterli, olmuyorsa daha fazla gecikmeden doktora başvurulması tavsiye edilir. Bilinen bir rahatsızlığı olan çiftlerde bu kadar da beklemek gerekmez.”

hamile

HAMİLE KALMAK İÇİN EN UYGUN GÜN...

“İlişkide en uygun zamanlama kadında yumurtlama dönemine yakın tarihlerdir. Eğer yumurtlama gününden önceki 3 gün içerisinde ilişkiye girilirse, bu gebelik olasılığını en üst düzeye çıkarır. Yumurtlamadan sonraki her geçen günde bu şans gittikçe azalır. Bunun için strese girmeye gerek yok; yumurtlamadan önceki 3 gün içerisinde bir kez ilişkiye girilmiş olması yeterlidir. Düzgün adet gören kadınlarda yumurtlama, bir sonraki adet başlangıç gününden 14 gün geriye sayılarak hesaplanabilir. Hangi gün gebe kalma şansının en yüksek olduğu kadından kadına değişir. Bu konuda alanında uzman bir kadın doğum uzmanından kendinize özel bilgi alabilirsiniz.”

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYEN ERKEKLERE UYARILAR

Prof. Dr. Kaan Aydos “Çocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerde erkeğin yaşam tarzı önemlidir. Sürekli elektromanyetik dalgalara ya da çevresel toksik maddelere maruz kalınması spermde oksidatif stres yaratarak DNA hasarı gibi birçok genetik ve epigenetik değişikliğe yol açabilir. Hayat şartlarından ya da doğuştan gelen faktörlerden kaçınmak her zaman mümkün olmayacağı için bunların erkenden tespit edilerek tedavi edilmesi gerekir. Örneğin büyük bir varikoselin bulunması, sperm kanallarında tıkanıklık ya da hormon eksiklikleri beklemekle bir fayda edinilmeyecek ama tedavisi mümkün bozukluklardır. İlişki düzeni de önemlidir. Kadında yumurtlama gününü içine alan 4 günlük aralık gebe kalınması için en ideal günlerdir. Bu günlerde servikal mukusta karakteristik değişiklikler olur. Bu günlerde cinsel ilişkiye girilmesi gebelik şansını en üst düzeye çıkarır.

YUMURTA-SPERM

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR KULLANMAYIN

Cinsel ilişki sırasında belli pozisyonların uygulanması ya da sonrasında sırtüstü yatılması gibi uygulamalar gebe kalmayı artırmaz. Kadında adet düzensizliği olan ya da seyrek ilişkiye giren çiftlerin yumurtlama gününü gösteren testler kullanması fayda sağlar. Gerek erkek gerekse kadında aşırı alkol ya da kahve tüketimi doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Kadında yaş ilerledikçe, gebe kalmak için geçen süre de artar. Eğer kadın 35 yaşın üzerindeyse ve 6 ay geçmesine rağmen gebe kalmamışsa, çiftin doktora müracaat etmesi önerilir. Düzgün adet gören bir kadında yumurtlama gününe yakın cinsel ilişkiye girilmesi gebe kalma şansın en üst düzeye çıkarır. Gebe kalmaya niyetlenen çiftlerin sigarayı bırakması, aşırı alkol almaması, alışkanlık yapan ilaçlar ve vajinal kayganlaştırıcılar kullanmaması çok önemlidir. Erkeklerin dizüstü bilgisayar kullanımından ve cep telefonlarından da mümkün olduğunca uzak durması önerilir. İşyerinde aşırı sıcak ortamda kalmaktan ve kimyasal toksinlerden kaçınılmalıdır. Sperm sağlığını düzeltecek bir beslenmenin çok faydası olur.”