Diyabet yani halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, son yıllarda sık görülen ve hızla yayılan rahatsızların başında geliyor. Çağın vebası olarak nitelendirilen diyabet, kontrol altına alınmadığı takdirde kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, sindirim sistemi sorunları ve görme kaybı gibi önemli problemlere yol açabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yavuz Yalçın, diyabete karşı alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi...

GİZLİ ŞEKERİNİZ OLABİLİR



Türkiye’de erişkinlerde diyabet hastalığı yüzde 13-14 oranında görülmektedir. Bu orana “pre-diyabet” olarak bilinen gizli şeker hastaları da eklendiğinde diyabet hastalığının görülme sıklığı yüzde 25’lere ulaşmaktadır. Bu konudaki en önemli nokta ise diyabet hastalarının yarısının hastalığının farkında olmamasıdır.

YARALARINIZ GEÇ İYİLEŞİYORSA DİKKAT

İnsülinin düşük olması ya da tamamen durmasıyla ortaya çıkan Tip 1 diyabet çok genç yaşlarda başlayabilir. Üretilen insülinin gerektiği gibi etki gösteremediği Tip 2 diyabet ise yetişkinlerde görülür. Gebelikle ortaya çıkan diyabet de dikkate alınmalıdır. Ayrıca; ağız kuruluğu, cilt yaralarının geç iyileşmesi, cilt kuruluğu, çabuk yorulma, halsizlik, vücutta sıkça enfeksiyon gelişmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve bulanık görme bilinen belirtileridir.



EGZERSİZ, BESLENME VE TEDAVİ KADAR ÖNEMLİ

Özellikle Tip 2 diyabetli hastalarda fiziksel aktivitenin artırılması, şekerin hücreler tarafından kullanılmasını hızlandırır ve kan şekerini düşürür. Egzersiz programına başlamadan önce yapılacak egzersizin süresi ve tipi hakkında mutlaka doktora danışılmalıdır. Egzersiz sonrası kan şekerinin ölçülmesi çok önemlidir. Eğer normal veya düşükse biraz daha fazla yemek yenmelidir. Ağır bir egzersizden birkaç saat sonra da hipoglisemi gelişebileceği unutulmamalıdır. Eğer egzersiz geç saatlerde yapılmışsa, gece hipoglisemi oluşabilir.