Çoğu anne doğum sürecinde seksin akla gelecek en son şey olacağını söyleyecektir ama partnerler için durum böyle olmayabilir. Ayrıca bazı kadınlar doğumdan kısa bir süre sonra cinsel ilişkiye hazır hale gelebilirler. Peki doğum sonrasında seks için en uygun zaman nedir?

Genel olarak doğal ya da sezaryen doğum sonrası ilk 4-6 hafta cinsel birleşmeden kaçınılması tavsiye ediliyor.  Ancak cinsel hayatınıza yeniden başlamadan önce doktorunuzdan görüş almanızda fayda var.

Doğum sonrası vücudunuz bir iyileşme sürecine girer ve kanamalar durur, yırtılmalar iyileşir ve rahim boynu kapanır. Erken cinsel ilişkiye girmek, özellikle de ilk iki hafta, doğum sonrası kanama ya da ya da rahmin enfeksiyon kapması tehlikesi nedeniyle önerilmez.

Foto: Shutterstock

DOĞUM SONRASI SEKS İÇİN TAVSİYELER


Doğum sonrası hormonal değişimler de  bir çok kadının vajinada kuruluk yaşamasına neden olmaktadır. Eğer anne çocuğunu emziriyorsa bu durum ilk 4-6 hafta sonrasında  birkaç ay daha devam edebilir. Buna karşı olarak cinsel pozisyonlarda penetrasyon derinliğinin ayarlanması, vajinanın kayganlığının artırılması, ağrı kesici kullanımı, seks öncesi idrar kesesinin boşaltılması ve sıcak banyo tavsiye ediliyor.