Brezilya'da, kafaları normalden çok küçük yeni doğmuş bebeklerin sayısı hızla artıyor. Bu şekilde doğan bebeklerin sayısının 4 bine yaklaşmasıyla birlikte görülen en büyük Zika salgını ile karşı karşıyayız.



Hastalığın görüldüğü ülkelerde yaşayan hamileler, bebeklerinin, ölmesi ya da zeka geriliği gibi sorunlarla yaşaması riski ile karşı karşıya. ABD ise hamile olan vatandaşlarına, bazı ülkelere gitmemeleri yönünde uyarılarda bulunuyor: Brezilya, El Salvador, Fransız Guyanası, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolombiya, Martinik, Meksika, Panama, Paraguay, Puerto Riko, Surinam ve Venezuela.

Ayrıca seyahatsagligi.gov.tr sitesindeki bilgilere göre, 18 Ocak 2016 tarihinde Fransa Ulusal UST Odak Noktası Fransa’nın denizaşırı toprağı olan San Martin’de laboratuvar tarafından doğrulanmış ilk yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir. Aynı gün Fransa’nın diğer bir deniz aşırı toprağı olan Guadeloupe’de yerel bir Zika Virüsü Enfeksiyonu vakası da doğrulanmıştır.

İLK OLARAK 1947'DE GÖRÜLDÜ

Sitede hastalık ile ilgili verilen bilgilere göre, ilk olarak 1947'de Zika Ormanı'nda bir Rhesus maymununda keşfedilen bu hastalık, insanlara Aedes türü sivrisinek ısırması ile bulaşıyor. Bu sinekler gündüz ısırıyor ve yumurtalarını hayvan besleme kapları, çiçek vazoları, kaseler, kovalar gibi durgun suların yanına ve içine bırakıyorlar.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

İnfekte kişilerden ancak 4’te 1’i semptomatiktir. Aşısı olmayan bu hastalığın en sık görülen belirtileri; aniden başlayan ateş, döküntü, eklem ağrıları, gözlerde kızarıklıktır. Eklemlerde, özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişmeler olabilir. Diğer belirtiler: kas ağrısı, baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı ve kusma olabilir. Klinik genellikle hafif geçer, belirtiler birkaç günden bir haftaya dek sürebilir, hastaneye yatış çoğunlukla gerekmez. Ölüm çok nadirdir, Guillain-Barre Sendromu da çok nadiren gelişebilir.