Genellikle çocukların sağlığında en ihmal edilen konu göz sağlığı oluyor. İlk doğduklarında, 6 aylıkken ve okula başlamadan önce çocukların mutlaka göz doktoruna götürülmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu durumların dışında en ufak bir şüphenin bile ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor. Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melek Kırcalı, anne babaları uyardı.

BEBEKLİKTE VE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR

Bebeklerde görülebilen hastalıklar katarakt, kanjonktivit, kornea hastalıkları, glokom, göz tümörleri, prematüre retinopatisi ve gözyaşı kanal tıkanıklıklarıdır. En sık rastlanan çocukluk çağı göz hastalıkları görme kusurları, şaşılık ve göz tembeliğidir. Bu hastalıklar özellikle erken teşhis edildiğinde başarı ile tedavi edilebilir.

cocuk-goz-sagligi

TELEVİZYONU YAKINDAN SEYREDİYORSA...

Şaşılık ve göz tembeliğinde bebeklikte gözlük kullanımı önemli rol oynamaktadır. Bu sebeple eğer çocukta baş ağrısı, göz yorgunluğu, yakını veya uzağı iyi görememe, televizyonu yakından seyretme, gözleri kısma veya kırpıştırma, başı omuza eğme veya çeneyi kaldırma gibi şikayetler varsa mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bu gibi şikayetler çocukta hipermetrop, miyop, astigmat gibi görme kusurlarını düşündürür. Muayene sonrası göz doktoru gerekli görürse yaş ne olursa olsun hemen gözlük kullanımına başlanmalıdır.

Aileler genellikle gözlük kullanımından kaçınırlar, ihmal ederler veya çocuk gözlük kullanmak istemezse uğraşmazlar. Oysa bu yaşlarda gözlük kullanmak ileride oluşabilecek göz tembelliği ve şaşılık durumlarını tamamen ortadan kaldırabilir veya hafifletebilir.

Unutulmaması gereken önemli nokta ise: Görmenin gelişmesi en hızlı şekilde 0-2 yaş arasında oluşmaktadır ve 2-6 yaş arasında oluşan görme toplam görmenin %95’ini oluşturur. Bu yüzden çocukluk döneminde gözlük kullanımına gereken önem verilmelidir.


[old_news_related_template title="Çocuklarınızı duvar kağıdı ve yer döşemelerinden uzak tutun" desc="Vinil yer döşemeleri, duvar kağıtları ve yapı malzemeleri sağlığı tehdit edecek miktarda flatat (kanserojen madde), kadmiyum, organotinler ile birçok zararlı ve toksik kimyasallar içeriyor. Konu ile ilgili araştırmaları inceleyen Avukat Ali Çitil, çocukların sağlığını tehdit eden bu malzemelerin uyudukları odalarda bile kullanıldığı konusunda anne babaları uyarıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/cocuk-odasi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/cocuklarinizi-duvar-kagidi-ve-yer-dosemelerinden-uzak-tutun-1540021/"]

 

[old_news_related_template title="Çocuklarda beyin ve omurilik tümörlerinin belirtileri" desc="Anne babalara önemli uyarılarda bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, okul öncesi dönemden 18 yaşına kadarki döneme kadar, çocuklarda beyin tümörlerinin belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/beyin-tumoru.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/cocuklarda-beyin-ve-omurilik-tumorlerinin-belirtileri-1537858/"]