Kemikleri güçlendirmek için küçüklükten itibaren yapılan egzersizler geleceğe yatırım oluyor. Doç. Dr. Defne Kaya, her yaşın kendine özgü egzersizleri olduğunu ve kemik erimesiyle savaşmanın özellikle 35 yaşından sonra dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SABİF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, düzenli fiziksel aktivitenin dengeyi ve koordinasyonu geliştirdiğini söyledi. Her yaşta egzersizin önemine dikkat çeken Defne Kaya, düzenli olarak yapılacak fiziksel aktivite ve egzersizlerin yüklenme oluşturarak kemiklerin daha güçlü olmasını sağladığını ve düşme riskini azalttığını söyledi. Kaya, şunları söyledi:
Düzenli fiziksel aktivite dengenizi ve koordinasyonunuzu geliştirir ve böylelikle hareket kapasiteniz giderek artar. Hangi egzersizler kemikleri güçlendirmek için daha etkili diye soracak olursanız; yürüme, koşma ve dans gibi fiziksel aktiviteler ayak ve bacaklarınızın vücut ağırlığını taşıdığı için kemiklerinizi daha çok çalıştırarak güçlendirir. Ağırlık kaldırma gibi kaslarınızı normalden daha fazla çalıştırdığınız kas kuvvetlendirme egzersizleri ise kasın kemiğe bağlandığı kirişleri (tendon) daha çok çalıştırarak kuvvetlendirir.

KEMİKLERİNİZE YATIRIM YAPIN

ip-atlamak

20'li yaşlarımızın ortasına kadar iskeletimiz gelişir. Bu dönemin kritik önemi bu yaşa kadar yaptığımız yatırımı ömür boyu kullanacak olmamızdır. 35 yaşından sonra doğal yaşlanmanın hızlanmasıyla kemik kaybı da giderek artar.  Düzenli fiziksel aktivite özellikle de kemik dostu egzersizler kemiklerimizi güçlü tutmaya ve kemik erimesi oranını düşürmeye yardımcı olur. Kemikleri güçlendirmek için uzun uzun egzersiz yapmaya gerek yoktur. Koşmak, sıçramak gibi kalça ve omurgaya da etki edecek yüksek etkili egzersizler kemiklerinizi kuvvetlendirir. 30’lu yaşların ortalarında fiziksel aktivite kemiklerinizi güçlendirmez ama yaşla meydana gelen doğal kemik kaybının oldukça az olmasını sağlar. Yüksek yoğunlukta ve ağırlıkla birlikte yapılan çömelme egzersizleri omurganıza yük bindirir, bu yüzden ciddi kemik kaybı ve kırık riski olan kişilere önerilmez. Yürüme ve merdiven inip çıkma gibi düşük yoğunluklu egzersizler kemik kaybını yavaşlatır, dengenizi ve kassal kuvveti geliştirerek düşme ve olası kırık riskini azaltır.”

YAŞLARA GÖRE EGZERSİZLER

Çocukluk, adölesan ve 20'li yaşların ortalarına kadar iskeletin geliştiğini ve güçlü kemiklerin bu dönemde inşa edildiğini belirten Defne Kaya, şu önerilerde bulundu:

5-18 yaş arasındaki gençlere haftada en az üç gün yoğun egzersiz öneriyoruz ki kemik ve kasları güçlensin.

pilates

Kas ve kemikleri güçlendiren aktiviteler:

5 yaş altı- yürüyemeyen çocuklar için:
Sürünme
Aktif oyun
Emekleme

5 yaş altı- yürüyen çocuklar için:
Tırmanma
Yürüyüş
Sıçrama
Koşu içeren oyunlar

Çocuk ve gençler için:
Koşu
Futbol, basketbol, voleybol...
Trambolin
Tenis, squash, badminton
Jimnastik
Savunma sporları: Karate ve tekvando
Sıçrama
Vücut ağırlığı ile yapılan şınav, plank, squat ve lunges egzersizleri
Müzik eşliğinde aerobik ve boks
Kaya/duvar tırmanışı
Dans

35 YAŞINDAN SONRA...

kosu

35 yaşından sonra doğal bir kemik kaybı (yaşlanması) meydana gelir. Bu yaştan itibaren haftada en az iki gün kas kuvvetlendirme egzersizleri yapmanız kemik kayıp oranını azaltacaktır.

35 yaşından sonra yapılacak güvenli egzersizler:

Tempolu yürüyüş (Nordik yürüyüş özellikle)
Ağırlık antrenmanları
Merdiven inme-çıkma
Ağırlık kaldırma ve taşıma (market alışverişinde deneyebilirsiniz)
Dirençli renkli bantlarla egzersiz
Bahçede yapabileceğiniz ağır işler
Daha önceden yapıyorsanız koşuya devam edebilirsiniz
Esneklik egzersizleri

KEMİK ERİMESİ VAR DİYE HAREKETSİZ KALMAYIN

Kemik erimeniz varsa kemikleriniz kırılmaya daha yatkındır. Düzenli fiziksel aktivite hem kemiklerinizi hem de kemiklerinizi saran kaslarınızı kuvvetlendirerek sizi gelecekte kırıklardan korur. Kırık riskiniz yüksekse veya kemik kırığı oluştuysa da aktif kalmak denge ve kassal kuvvetinizi geliştirerek, sizi tekrarlayan kırıklardan korur ve düşme riskinin gelişmesini önler. Unutmamanız gereken en önemli şey, düşmekten korkarak hareket etmekten kaçınırsanız, düşme ve kırık riskinizi artırırsınız. Koşma, sıçrama, tenis, aşırı germe ve bazı yoga (ileri seviye) hareketlerinden kaçınırsanız, egzersiz yapmanızda hiçbir sakınca yoktur.

KASLARI KUVVETLENDİREN HAREKETLER

esneme

Vücut ağırlığı ile yapılan kuvvetlendirme egzersizleri

Esneklik egzersizleri
Tai chi
Yürüme
Düşük hızda dans
Düşük hızda aerobik
Merdiven inme-çıkma

Daha hafif egzersizler istiyorsanız:
Oturma sırasında yapılacak egzersizler
Kuvvetlendirme egzersizleri
Denge egzersizleri
Esneklik egzersizleri