Bölgesel olarak orantısız yağ birikmesi ile görülen lipödem, kadınları psikolojik olarak da etkiliyor. Plastik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Karacalar, lipödemin teşhisi ve tedavisi konusunda bilgiler verdi ve uyarılarda bulundu.



TEŞHİS NASIL KONUR?

Ayak bileği, alt bacak, diz çevresi, üst bacak ve popoyu çevresinde orantısız yağ birikmesi olur. Kişinin üst bedeni incedir. Bazen kol ve karın bölgesini de tutar. Lipödemli yağ dokusunun hissi normal yağ dokusunun hissinden farklıdır. Evrelerine göre ele gelen his değişir. Erken evrelerde sert yağ kitleleri ele gelirken, ileri evrelerde yumuşak ve gamzeli bir doku ele gelir. Özellikle diz çevresi ve iç bacakta doku yığılmaları meydana gelebilir. Teşhis öki ve muayene bulguları ile konabilir. Şüpheli durumlarda ya da destek olarak MR kullanılır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anoreksialı lipödem hastalarında bile hastalıklı dokunun tam kaybolmadığı gözlemlenmiştir. Hastaların bir bölümünde sıkıştırmaya karşı çok hassas olur. Bir yere vurulduğu zaman çok kolay morarma oluşur.



BİRLİKTE GÖRÜLEN HASTALIKLAR...

Hastalığın ileri evrelerin lenf damarları olaya dahil olabilir. Bu durumda teşhis lipölenfödem olur.

SPOR VE DİYET NASIL OLMALI?

Lipödemi tedavi eden bir diyet ya da eksersiz programı bulunmuyor. Lipödem diyete dirençli bir sorun olarak bilinir. Ancak kişiye özel zararlı besinler yasaklanabilir. Bazı bayanlar alkol alımı sonrası şikayetlerin arttığını belirtmektedir. Ancak sorunun ilerlemesini yavaşlatıcı yangı giderici diyet yararlı olabilir. Egzersizler arasında özellikle yüzme gibi yatay sporlar etkilidir.



Yürüyüş ve bisiklete binme dolaşımı arttırdığı için yararlıdır. Ancak özellikle dize yük bindiren ağır sporlardan kaçınılmalıdır.

PSİKOLOJİK ETKİLERİ DE VAR

Hastanın sorunlu bölgeleri gizleme eğilimi, rahat kıyafet, etek, çizme giyememesi, rahat spor yapamaması, özgüven sorunları önemli psikosoyal stres nedenidir.

LİPÖDEM AMELİYATLI YA DA AMELİYATSIZ ÇÖZÜLEBİLİR

Özellikle basınçlı çoraplar sorunun ilerlemesini yavaşlatır. Toplardamar ve lenf kan akımını hızlandırır. Ek olarak kompresif tedavi semptomları hafifletir. Manuel lenfatik drenaj özellikle ağrı gibi yakınmaları hafifletir.

Öncelikle sorunlu yağın olabildiğince uzaklaştırılması gerekir. Ancak lipödemde yağ alınması ile lipödemi olmayan bir kişiden yağ alınması prensipleri aynı değildir.



Lipödemde yağı alırken toplardamar ve lenf damarlarına hasarın minimum olması gerekir. Ayrıca amaç sadece yağın alınması değil bacağın şekillendirilmesi ve doku sıkılaşmasının sağlanmasıdır.

Klasik liposuction normal yağlanmada etkili bir yöntem olmasına rağmen lipödemde tercih edilmez. Aslında lipödem tedaviside bölgeye göre planlama yapmak gereklidir. Alt bacak ve diz çevresi için superdry teknik kansız ortamda ıslak bir şekilde işlem sonunda sonucu görerek yapılan bir yöntem olarak oldukça etkilidir. Basen, ve iç bacaklar için ise ultralipo, vaser 4D ya da lazer multiplexin kombinasyonları yapılır.