Son zamanlarda aşureler alüminyum kaplarda ikram ediliyor. Sadece aşurelerde değil, pek çok yemek şirketinin çokça tercih ettiği bu sunum şeklinin zararlarını Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Eğitim Koordinatörü Dr. Gökhan Kara'nın açıkladı. Kara, en doğrusunun geleneksel yöntem olduğunu belirtirken, alüminyumun vücuda olan korkunç zararlarını anlattı.

AİLE HEKİMİNİZ UYARIYOR: AŞURENİZİ ZEHİR ETMEYİN!

10-12 çeşit farklı tatların birleşimiyle oluşan aşurenin toplumsal yaşantımızın da bir parçası olduğunu belirten Kara, sunumların gittikçe günümüzün hızlı yaşam biçimine uyduğunu belirtiyor. "Bu nedenle pratik çözüm olarak alüminyum kaplarda dağıtılan aşure, sağlıktan çok zehir saçıyor" diyen Dr. Gökhan Kara, alüminyum kaplardaki korkutucu riskleri şöyle açıkladı:

İLGİLİ HABERAşure nasıl yapılır? Tarifi nedir?Aşure nasıl yapılır? Tarifi nedir?


PRATİK AMA SAĞLIKLI DEĞİL

Kara "Alüminyum, hayatımıza çokça girmiş durumda ve maalesef ki bu alanlardan biri de mutfaklar. Pratik ve hafif olan bu ürünler saklama kabı olarak bolca tercih ediliyor. Ancak her pratik çözüm, sağlıklı olmuyor ne yazık ki." bu maddenin kemiklerimize kadar işlediğini belirtti.

aluminyum

KEMİKLERİMİZE KADAR İŞLİYOR

Genel olarak alüminyumun toksisitesi düşük bilinir ama miktarı arttığında ciddi sağlık problemlerine neden olacağı birçok bilimsel çalışmayla desteklenmektedir. Alüminyumun yüksek ısıda, dondurulmuş gıdalarda, uzun süreli temas durumlarında kullanılması; özellikle asit içeriği bakımından limon, tuz, ıslak gıdalar ile bir araya gelmesi, gıda içeriğindeki kontaminasyonu daha da artırabilir. Toksisite sınırı aşıldığında ise ana hedef kemik, akciğer, santral sinir sitemi olur.

Bazı deney hayvanlarında yapılan çalışmalar alüminyumun, nörotoksik olduğunu, kan-beyin bariyerinin geçirgenliğinin arttırdığını, beyinde birçok önemli enzimi de inhibe ettiğini yani engellediğini göstermiştir. Vücutta alüminyum zehirlenmesi olduğunda cilt sorunları, mide ve bağırsak kanseri, kan ve beyin fonksiyon bozuklukları, hiperaktivite, bebeklerde zeka geriliği, parkinson hastalığı, çocuklarda öğrenme sorunu, karaciğer hastalığı, mide ağrısı, mide bulantısı, enerji azlığı, gaz sorunları gibi sonuçlara maruz kalınabilir.

asure-3

EN SAĞLIKLISI CAM TABAKLAR

Aşurelerimize, kendimize ve komşularımıza hak ettiğimiz değeri geri verelim. Sunum açısından daha şık, lezzeti daha hissedilebilir, daha sağlıklı olan cam tabaklarımızı yüksek raflardan indirelim, kullanmaya başlayalım.