Dini deneyim sırasında, beyin taramalarına dair nörolojik çalışmalar şimdiye kadar bir gizem olarak kalmıştı. Ancak İsraiili bir ekibin, bir epilepsi hastasının yaşadığı "Tanrıyı Görme" deneyimi sırasında nöral aktivitelerinin ölçümlenmesi bu durumu açığa çıkartabilir.

Dailymail'de yer alan habere göre, Hadassah Hebrew Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, nadir yaşanan bir vakayı rapor ettiler. Vaka, hastanın "Tanrı ile konuştuğuna" ve "onu gördüğüne" dair bir dini deneyim yaşadığı sırada epilepsi hastalığının bir formu için tedavi edilmesini ele alıyordu.

arastır

Sol tarafta hastanın beyni, sağ tarafta dini deneyim sırasında nöral aktivetinin gerçekleştiği bölge.

Dr. Shazar Arzy ve Dr. Roey Schurr, 46 yaşındaki bir temporal lob epilepsisi hastasını raporladılar. Ekip, tedavi amacıyla hastanın beyin aktivitelerini ölçmek için EEG adı verilen beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen Elektroensefalografi testlerini uyguladı. Testler sırasında şimdiye kadar hiç özel bir dini deneyimi olmadığı ve Yahudi olduğu belirtilen hastanın nöbetleri durdurmak için aldığı antikonvülzan ilaç alımı da durdurulmuştu. Ancak ekip test sırasında, hastanın donuk bir halde dik dik tavana bakarak İbranice tanrı ismi olan Adonai'yi zikrettiğini ve  "Tanrı'nın ona yaklaştığını" hissettiğini raporladılar. Hastanın kafasındaki kabloların çıkarılmasından hemen sonra hastanede yürüyüş yaparak, 'Tanrı sana beni gönderdi" demek suretiyle mürit toplamaya çalıştığı gözlemlendi. Sorgulandığı zaman somut planı olmadığı ama Tanrı'dan emin olduğu ve ona kurtuluş yolunda talimat geldiğinden emin olduğu söyledi. Bu olaydan hemen önce, doktorlar hastanın sol prefrontal korteksinde ani bir aktivite artışı ölçtüler.

Prefrontal korteks, beyindeki planlama ve algı ile ilgili bölge olması dışında, daha önce dini ve mistik deneyimlerle de bağlantılı bir bölge olarak ilişkilendirilmiştir. Ancak Epilepsi Vakfı'na göre, dünyada TLE nöbetlerini yaşayan hastaların vakalarında ses ve görsel uyarı niteliğinde halüsinasyonlarda "aşırı gerçek", "rüya gibi", "çevreden kopmuş" durumların nadir olmadığı belirtiliyor. İsrailli ekip,çalışmasında hastanın, postiktal psikoz kapsamında psikotik atak sonucu gördüğü görkemli dini sanrı ve misyoner bir coşku içinde acı çektiğine inandıklarını belirtiyorlar. Postiktal Psikoz, epileptik nöbetler sonrası psikotik atağın bir formu olarak niteleniyor.

Çalışma, Epilepsy and Behaviour dergisinin Mayıs 2016 sayısında yayımlandı.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL