Soğuk havalardan dolayı kış mevsiminde çoğumuzun muzdarip olduğu grip, kaptığımız virüsün niteliğine göre ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Hasta olmamak için dikkat edilmesi gereken faktörler arasında, hijyen konusuna özen göstermek ilk sıralarda yer alıyor.

BULAŞMASI ZOR İYİLEŞMESİ KOLAY

Geçmişe oranla tedavisinin gün geçtikçe daha zorlaştığı gözlemlenen gribe yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken pek çok konu var. Öksürük ve hapşırık yoluyla insandan insana kolayca bulaşabilen virüsler, üç gün boyunca ortamda aktif kalabildiği için girip çıktığınız ortamların temiz olması çok önemli. Grip olan birinin öksürdüğü oda eğer temizlenmez ve havalandırılmazsa, aynı mekana iki gün sonra giren biri bile hastalık kapabilir. O nedenle hasta olanların maskeyle dolaşmaları, toplum sağlığı açısından çok değerlidir. Ortak havlu kullanımı, tokalaşma, aynı masada oturup ortak tuzluk vb. kullanmak bile virüsün kolayca bulaşmasına neden olur.



SAYISAL VERİLERLE GRİP

Her yıl milyonlarca insanı etkileyen solunum yolu enfeksiyonu olan grip, günümüzde ölüme varacak derecede ciddi sonuçlara sebep olabiliyor. Amerika Birleşik Devletlerindeki ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alan grip virüsünün en hafif seyri bile, 3 gün iş gücü kaybına neden oluyor. Sürekli olarak yeni genetik kombinasyonlar yapan grip virüsü, her seferinde aynı belirtileri vermesine rağmen aynı tedaviye cevap vermiyor. Aslında tam olarak bir tedavisi olmadığı için en iyisi bu virüsten kendinizi korumaktır. Sağlıklı kişilerde, 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşme olabileceği gibi, dinlenmek, hijyene özen göstermek, bol sıvı tüketmek ve sağlıklı beslenmek gribin iyileşme sürecine olumlu etki yapıyor.

AĞIZ TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Ağız yoluyla kolayca bulaşabilen bir hastalık olan gribe karşı önlem almak adına, ağız temizliğine ekstra özen göstermek gerekir. Grip olduğunuzda ağzınıza soktuğunuz her şey virüs taşıdığından, hem sizin hem de çevrenizin sağlığı açısından bu objelere dikkat edilmesi gerekir. Tıpkı diş fırçaları gibi… Bu nedenle banyoda hasta olan kişinin diş fırçasını ve havlusunu ayrı bir yere koyması, sevdiklerini korumak anlamında atabileceği önemli bir adımdır. Aksi takdirde diş fırçası ve havlu gibi ortak objelerin kullanımıyla hastalık kısır döngü halinde size geri döner ve iyileşmeyi geciktirir.



MİS GİBİ BİR EV İÇİN DOĞRU ÜRÜN

Temizlik yapmaya ne kadar düşkün olursanız olun, belirli unsurlara dikkat etmiyorsanız eviniz sadece yüzeysel anlamda temizlenir. Çünkü yaşadığınız ortamda tam anlamıyla hijyen sağlamak için dikkat etmeniz gereken pek çok unsur var.

**Kullandığınız ürünün, temizlediğiniz yüzeye ve cilde zarar vermemesine dikkat ediniz.
**Temizlik ürünlerinin kokusu çok önemli çünkü genellikle kötü kokan ürünler formülü ve içeriği itibariyle de sağlıklı olmaz.
**Ürünün uygun ambalajda olmasına dikkat edin.
**Ambalajın üzerinde, okunaklı, kolaylıkla silinemeyen, firma adı, marka, seri no, net ağırlık, kullanım bilgisinin olmasına özen gösterin.
**Temizlik ürününün hangi amaçlarla kullanılacağını ve yerini tam olarak belirleyiniz.
**Yeni çıkan ürünleri deneyiniz ve mevcut olanlarla kıyaslama yapınız.
**Raf ömrüne dikkat edin.
**Daima temizleme ve beyazlatma gücü yüksek olan ürünü seçin.