Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz'e gelen istilacı balıklar, ekosistemi tehdit ediyor. DenizTemiz Derneği TURMEPA'dan yapılan açıklamaya göre, bir an önce eylem planı hazırlanmaz ve önlem alınmazsa, Akdeniz'deki canlılar kirlilik kadar olumsuz bir sorunla karşı karşıya kalacaklar.

istilaci-balik-1

Denizleri kirlilik kadar tehdit eden istilacı balık türleri ile ilgili DenizTemiz Derneği TURMEPA, tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Akdeniz'e yabancı tür girişlerinin çoğunlukla Süveyş Kanalı aracılığıyla gerçekleştiği ifade edilirken, "Kızıldeniz'den Akdeniz'e doğru gerçekleşen göç, Süveyş Kanalı'nın açılmasında önemli rol oynayan Fransız mühendis ve diplomat Ferdinand de Lessepsin'e ithafen "Lessepsiyen göçü', göç eden türler ise 'Lesepsiyen' türler olarak adlandırılmaktadır. Sularımızda en çok rastlananlardan Lesepsiyen türlerinden biri ise balon balığı" denildi.

balon-baligi

Tetraodontidae familyası üyesi balon balıklarının içerdikleri tetrodotoksin (TTX) ile toksin etki gösteren balıklar olduğuna da açıklamada dikkat çekilip, şu ifadelere yer verildi:
"Sularımızda birkaç farklı türü olan balon balıkları 7- 30 santimetre boylarında. Deniz ortamında karşılaştığımızda tehlikeli olmayan bu balık türleri kesinlikle besin olarak tüketilmemelidir."

FETHİYE'Yİ İSTİLA ETTİLER

Geçen hafta Fethiye çevresindeki Yassıcalar, Şövalye ve Kızıl Adalar'da çokça rastlanan balon balıklarının sularımızdaki yerli ve endemik canlı türleri için ciddi bir tehdit oluşturduğuna da dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:
"Balon balıklarının, balık yumurtaları ve larvalar ile beslenmesi balık popülasyonlarımız için büyük sorun arz ederken, besin ve yaşam alanı içinde diğer canlılarımızla rekabet ortamı oluşturarak bölgedeki denizsel ekosistemi olumsuz etkilemektedir. Balon balıklarının yanı sıra yaz buyunca nadir de olsa rastlanan aslan balıkları da aynı şekilde sorun oluşturacak türler arasındadır. Biran önce istilacı türler için eylem planı hazırlanmalıdır. Aksi takdirde istilacı türlerin denizlerimiz için kirlilik kadar ciddi bir sorun haline geleceğini bildirdi."

DHA