Günümüzün en büyük pazarlarından biri haline gelen oyun sektöründe özellikle ülkemizdeki gençlerin de bu oyunlara fazlasıyla yönelmesi normal şartlarda ebeveynler tarafından kabul edilmez. Zaman kaybı ve derslerden uzaklaştıracak bir yapısı olduğu savunulan oyunlar aslında araştırmalara göre zeka gelişimi ve gelişmiş bir beyin yapısına sahip olmalarını sağlıyor.

Webtekno’da yer verilen habere göre oyuncu olarak adlandırılan gençlerin oynadıkları birçok oyun türünde çeşitli bulmacalar ve taktiksel hamleler yapılması gerekmekte. Bu sırada oyunda olan kullanıcı için aynı zamanda hızlı bir şekilde düşünüp oyunun gidişatına göre çözüm üretmesi gereken oyuncuların bu bağlamda ciddi bir artısı olduğu belirtiliyor.

Ayrıca oyunların büyük bir çoğunluğunda oyuncunun milimetrik anlarda tepki vermesi de gerektiği için refleks yapılarının da ciddi oranda geliştiği ve anlık çözüm gerektiren durumlarda da normal insanlara göre çok daha hızlı ve pratik çözümlere odaklanabildikleri gözlemlenmiş.

Foto: Reuters


Bu bağlamda her Kasım ayında düzenlenen 29.000 nöroloğun katıldığı bir etkinlik olan Society for Neuroscience’da buluşan nörologlar, video oyunu oynayan insanların düşünce şekillerindeki değişikliği incelemeye karar vermişler ve bunu gerçekleştirmek adına bir çalışma başlatmışlar. Yapılan çalışmayla birlikte "oyuncu" olarak tabir edilen (haftada 20 saatten çok oyun oynayan kişiler) ve oyun oynamadığı bilinen kişilerden birkaç soru çözmesi istendi. Bir bulmaca niteliğinde olan bu soruları çözmeye başlayan katılımcıların beyin yapısındaki değişimler, onlar soruları çözdüğü sırada MRI makinesiyle birlikte incelendi.

MRI sonuçları ve bulmaca sonuçları incelendiği zaman oyun oynayan kişilerin, oynamayan kişilere oranla daha iyi bir soru çözüm yeteneğine sahip oldukları keşfedildi. Oyuncular, nörologların tabiriyle birlikte sorunları "çok yönlü" olarak ele alabiliyorlar ve bu sorunları farklı şekilde değerlendirebildikleri için çözümlerini daha kolay şekillerde gerçekleştirebiliyorlar.