Araştırmacılar, insanın beyninin farklı bölgelerinde yönetilen farklı faktörler ile farklı görevlerin hiyerarşisine uygun olarak görevlerini ayrıştırabildiğini ortaya koydu. Neoron Dergisi'nde 18 Mayıs 2016 tarihli yayımlanan çalışma, London College ve Oxford Üniversitesi ile Google'ın yapay zeka şirketi DeepMind ortaklığında ortaya çıktı.

Yapay zeka araştırmacıları çeşitli eylemleri ve sonuçları gruplayarak beynin karmaşık görevleri nasıl yerine getirdiğine dair bulgular elde etmeye çalıştı. Bu tip bir stratejide, basit bir bilgisayar programının takip edeceği yönergelerde olduğu gibi, her bir tekil adımın olası dallanmalarının tamamından çok daha verimli olacağı öngörüldü.

Çalışmanın baş yazarlığını Oxford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan ve aynı zamanda DeepMind ekibinin bir parçası olan Jan Balaguer " Zeki algoritmalar tasarlamak için, hiyerarşik yapılarda görüldüğü gibi insan beyninin önüne gelen işleri nasıl yerine getirmeyi görmek istedik" diyerek çalışmanın amacını özetliyor.

r2

Bu tarz yapılandırılmış bir planlama esnasında beynin üzerine çalışmak için, ekip yapay olarak A noktasından B noktasına gitmenin hedeflenebileceği bir şekilde bir metro ağını simüle eden bir oyun kurguladılar. 22 katılımcı oyun hakkında eğitildi ve kendilerine bir hedef istasyon verildi ve oyunu sırasında verilen hedefi istasyona ulaşmaya çalışırken fMRI tarayıcısıyla beyin aktiviteleri gözlemlendi. Tıpkı Londra metrosu ve benzeri bir sistemde olduğu gibi, istasyon noktalarına ve renkli çizgilerle kesişen renkli hatlar oyunun platformunu temsil eden unsurlar oldu. Bu durum, farklı serilere sahip spesifik hatlarla ve birbirini takip eden istasyonlarla tam olarak seçim yapılmasına ve bunun zihinsel maliyetlerini hesaplamaya olanak tanıyan bir planlama türüne karşılık gelmektedir.

jk
Araştırmacılar bu süreçte katılımcılarca, metro hatlarına mı veya bireysel istasyonlara odaklanılıp odaklanılmadığını anlamaya çalıştılar. Yemek pişirmeden seyahat etmeye günlük hayat içerisinde, insanlar, planladığı şeyleri bir mantık örgüsüne sokmak ve onu her şekilde gerçekleştirmek için gruplayarak çözümlemeye çalışırlar. Fakat gözlemlenebilir bir beyin tarayıcısı içinde hayali bir metro haritası çok basit bir teklif sunar. Doğaldır ki, insanlar oyunu oynadıklarında, eğer birden çok tren değiştirme zorunluğu bulunuyorsa fakat toplamda çok fazla istasyon sayısı yüksek değilse yolculukları hakkında düşünmeleri daha uzun sürdü. Hat değişiklikleri sayısı arttıkça beyin aktiviteleri ve tepki süresi arttı. Ve burada benzer beyin aktivite desenlerinin olması, beynin bazı bölgelerinde gerçekten hattan-hatta olan istasyonların değerlendirildiğini akla getirdi ve de diğer hatta geçiş yapılsa dahi karakteristik bir aktivite olarak dalgalanma yaşandığı görüldü.
r4

Araştırmacı bu bölgeler, planlanmış bilişsel fonksiyonların parçası olarak bilinen prefrontal korteksin üst orta parçası(dorsomedial) ile hareketlere rehberlik yapmakla ilişkisi olan premotor korteksten oluştuğunu belirtiyor. Aynı esnada, biz yön bulurken, hedeften olan uzaklığımızı değerlendirmekten sorumlu hipokampüste de yolcuğun sonuna yaklaşıldığında - örneğin tek bir hat üzerinde bir kaç istasyon kaldığında- aktivite görüldü.

Balaguer, çalışmasında, önceki çalışmalara göre daha basit ve doğrudan gösterecek şekilde beynin içinde yansıyan hiyerarşik temsilleri gösterdiklerini belirtiyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

Kaynak: ScienceDaily, BBC