Eski Facebook çalışanları "Başlıca Habeler"e üzerinde manipülasyon olduğunu açıkladı. Bu çalışanlardan bir tanesinin açıklamalarına göre kullanıcılar arasında trend olsa da muhafazakar görüşlü haberlere sansür uygulanırken "haber küratörlerinin" trend olması için belli haberleri elle akışa soktuklarını ifşa etti.  

BAŞLICA HABERLER ASLINDA TREND DEĞİL Mİ?


Bunun anlamı Facebook'ta görülen popüler haberlerin, çalışanların dünya görüşünü yansıtmasıdır. Bu da firmanın "Başlıca Haberler" için firmanın yaptığı yakın zamanda Facebook'ta popüler olan başlıklar tanımını yalanlamaktadır.
Facebooki bu uygulamasını açıklayan eski haber küratörü, özellikle muhafazakar basının, başlıkların ve politikacılarla ilgili haberlerin trend olsalar da trend listesine sokulmadığını açıkladı.

Bazı haber küratörleri başlıca haberler algoritmasının iyileştirildiğini ve listeye elle haber sokulmasının azalığını belirtiyor. Ayrıca başlıca haber sürecinin sürekli değiştiği ve modülün şu an tam olarak nasıl çalıştığının bilinemeyeği ifade ediliyor.  Ancak bu açıklamalar Facebook'un tarafsız haber akışı ile ilgili duruşunun altını oymuşa benziyor.