Bir kaç haftadır yazıyorum. Drone yani insansız hava araçları bu yılın en popüler teknolojik konularından biri olacak diye. Şimdi bu durumu Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektriği Fuarı’nda (CES 2016) yakından inceleme şansım oldu. Fuarda onlarca drone firması araçlarını tanıtıyor ve hayli kalabalıklar. Ama birinin ürettiği drone içlerinde en devrimci olanı.

PİLOT GEREKMİYOR


Ehang isimli firma insan taşıyabilen ve kısa mesafe pilotsuz yolculuk yaptırabilen 184 Aav’ı tanıtınca drone kavramı yepyeni bir boyut kazanmış oldu. İki yakın arkadaşını uçak ve helikopter kazalarında kaybeden Huazhi Hu, güvenli ve çok yüksekten uçmayan bir araç tasarlamak istemiş. Tek kişi taşıyabilen hava aracında pilot gerekmiyor. Aracın dokunmatik ekranına kalk emri verdiğinizde araç havalanıyor ve haritada dokunduğunuz yere sizi götürüyor. Henüz konsept aşamasında olan cihazın ulus-lararası uçuş otoritelerinden güvenlik onayı alıp alamayacağı çok net değil. Ama sanırım çocukluğumuzdan beri bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz, günlük hayatın içinde kullanılan ve belki de otomobillerin yerini alacak olan hava araçları konusunda ilk adım atılmış oldu!


Intel, çubuk PC’ye yükleniyor


Fuarın genellikle en baskın ve en güzel yerindeki standıyla sanki düğün sahibi gibi kasılan Intel standı bu yıl yine hayli renkliydi. Intel, geçen yıl tanıttığı çubuk PC gamını bu yıl daha da zenginleştirmiş. Gerçekten çubuğa benzeyen ve takıldığı televizyonu veya monitörü bilgisayara dönüştüren aygıtlar ülkemizde henüz çok popüler olmadı ama İntel bu yıl bu cihazları daha da geliştirmiş. Dört çekirdekli x5-Z8300 işlemciyle donatılan cihazın 8GB Ram ve 32 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Windows 10 atom çubuk bilgisayarın ABD fiyatı 159 dolar. Aslında paramız biraz değerli olsa ve vergi yükü bu kadar sırtımızda olmasa bu tarz çözümler bizim ülkemizde de geniş kitlelerle buluşabilir. Ama biliyorsunuz devletin tüm yükü biz ölümlülerin sırtında!


Ve Nikon da macera pazarında!


GoPro adeta kendi pazarını yaratan bir ürün oldu. Ve arkasından birçok teknoloji devi bu pazara ürün sunsa da Sony dışında fazlaca tutunabilen olmadı. Ama şimdi bu durum değişebilir. Nikon sürpriz bir kararla bu segment için ilk ürünü olan Key Mission 360’ı CES’te tanıttı. Cihaz gerçekten devrim sayılabilecek bir özelliğe sahip. İki tarafında da lens bulunan cihaz 360 derece video çekiyor. Ve bu çektiklerinizi izlerken açıyı değiştirebiliyorsunuz. 4K video kaydedebilen ve 360 derece fotoğraf da çekebilen cihaz 30 metre derinliğe dayanabiliyor.


Buzdolabında buluşalım sevgilim


Son birkaç yıldır ilk adımları atılan çoklu ortam özelliklerine sahip ev eşyalarından buzdolapları konusunda yine ütopik sayılacak cihazlar tanıtıldı fuarda. Samsung’un akıllı buzdolabını yakından inceleme şansı buldum. Eskiden firmalar buzdolaplarının soğutma kudreti, pratikliği gibi konularda tanıtımlar yapardı. Ama şimdi buzdolabının ekranının büyüklüğü, çözünürlüğü gibi konularda yarışıyorlar birbirleriyle. Samsung’un yeni buzdolabı dev ekranı ve ilginç çoklu ortam özellikleriyle geleceğin buzdolabını şimdiden bize sunuyor. Sağ kapağına dev bir tablet yapıştırmışsınız gibi duran buzdolabı ilginç özelliklere sahip. Cihazın 21 inç büyüklüğündeki ekranından, buzdolabı içindeki kamera yardımıyla kapağı açmadan içindekileri görebiliyorsunuz. Dahası internete bağlı olan cihazın içini mesela markette akıllı telefonunuzdan bağlanıp görebiliyorsunuz ki bu gerçekten faydalı bir özellik. Ayrıca tek tuşla biten ürünlerin siparişini de vermek mümkün. Hatta buzdolabı kamerası aracılığıyla biten şeyleri fark edip kendisi de sipariş verebiliyor! Vay arkadaş, akıllı telefon demeye alışmıştık ama akıllı buzdolabı kavramına alışmak için biraz zorlanacağız gibi.