Araştırma soncuna göre -eğer cinsiyet ayrımcılığı olmadığı takdirde- kadınlar tarafından yazılan bilgisayar kodları, erkeklerden çok daha fazla kabul görme skoruna sahip.



BBC'de yer alan habere göre, North Carolina State, San Luis Obispo ve Cal Poly Üniversiteleri'nindeki bilgisayar bilimi bölümünden araştırmacılar -1 Nisan 2015- bir günlük, cinsiyet bilgisi talep etmeyen çok büyük bir yazılımcı topluluğu olan Github'a giriş yapan yaklaşık 4 milyon kişiyi inceleme altına aldı. Bunların arasından 1,4 milyonunun cinsiyetinin erkek mi kadın mı olduğu diğer sosyal ağlardaki bilgilerinden de faydalanarak tespit etmek mümkün oldu. Ham veriyi yayınlama niyetinde olmayan araştırmacılar bu sayede gizlilik riskini de bertaraf etmiş oldular.

Ekip, kadınlar tarafından yazılan kodların kabul-talep oranını %78,6 olarak bulurken, erkeklerde bu oran %74,6'da kaldı. Ancak kullanıcıların kadın olduğu belirtildiği açıkça belirtildiği zaman kabul oranları çok daha düşük çıktı. Eğer cinsiyetini yazmayan kadın kullanıcının kabul oranı %71,8 iken, cinsiyetini yazan kadınların kabul oranı %62,5'a düşünüyor. Bu araştırmaya göre cinsiyet önyargısı anlamını taşıyor. Yüksek profil kabiliyetlerine rağmen, teknoloji firmaları çalışanlarının çeşitliliğini sağlamada teknik kariyerlerinden çok cinsiyet ve etnik kimlikleriyle yüzleşmeye devam ediyor.

2015'de yapılan bir araştırmaya göre Facebook çalışanlarının sadece %16'sı, Google çalışanlarının ise sadece %18'i kadın. Bilgisayar bilimcisi Dr. Sue Black Obe, BBC'ye yaptığı açıklamada, araştırmacıların yaptığı bu çalışmanın cesaret verici bir sonuç olduğunu söylüyor:

"Sanırım, önümüzdeki bir kaç içinde kadınları sadece kodlamada değil teknoloji ilişkili bir çok alanda güçlendiğini göreceğiz. Ada Lovelace bir kadındı ve yazılım fikrini ilk o verdi. Yazılım endüstrisinde kadınlara destek ve cesaret vermeye ısrarla devam etmeyi ona borçluyuz."