Microsoft milyonlarca kullanıcının gizliliğini riske atmış olabilir. Intercept raporları, Windows 10'un disk şifreleme özelliğine ait kurtarma anahtarını otomatik olarak Microsoft sunucularına yüklendiğini iddia ediyor.



Sorun tahmin edebileceğiniz gibi birinin Microsoft hesabınızı hack'lemesi durumunda kurtarma anahtarına da erişebilecek olması. Yayınlanan rapor BitLocker kurtarma anahtarının bir kopyasının Microsoft'un OneDrive bulut depolama hizmetine yüklendiğini gösteriyor. Daha da kötüsü bunu devre dışı bırakmanın bir yolunun olmaması ve muhtemelen kullanıcı bilgisi dışında gerçekleşmesi.

www.chip.com.tr'nin haberine göre; BitLocker Sürücü Şifrelemesi, sabit diskte depolanan tüm dosyaların korunmasına yardımcı olabilen övgüye değer bir güvenlik özelliği olsa da bu durum onun potansiyel güvenlik risklerine neden olabileceğini ortaya koymuş durumda. Öte yandan şifreleme anahtarını kaybeden kullanıcıların dosyalara erişim şansını kalıcı olarak kaybetme tehlikesi, bazen hack'lenme riskinden daha ağır basabilir. Microsoft'un bunu düşünerek böyle bir karar almış olabileceği ifade ediliyor. Ancak şüphesiz ki, şirketin bunu kullanıcı bilgisi dahilinde gerçekleştirerek daha şeffaf bir hale getirmesi gerekli. Aynı zamanda Microsoft'un tartışmalara ortam hazırlamadan sunucularına kurtarma anahtarı yükleme konusunda kullanıcılara bir seçenek sunması da lazım.

Microsoft hesabınızdan kurtarma anahtarını silmenizin mümkün olduğunu da belirtelim.