15

Bundan birkaç yıl önce Derya Baykal, bir programına beni davet etmişti. Programın diğer konukları efsa-nevi şarkıcı Kamuran Akkor ve mutfak şefi Ömür Akkor’du. Yani birbirleriyle akraba olmayan üç Akkor bir araya gelmişti. Ama o programda Baykal sayesinde üçümüz birden öylesine kaynaşmıştık ki akraba
gibi olmuştuk. O günden beri Kamuran Akkor benim büyük ablam, Ömür Akkor da küçük kardeşim gibidir...
Ömür Akkor, muhteşem yemek yapma becerisi ve geniş tarih bilgisi yanında yazma yeteneğiyle de beni büyülemişti. Sürekli araştırıyor, geziyor, deneyimlerini yazıya döküyordu. Yanılmıyorsam yazdığı kitap sayısı 20’yi bulmuştu. 2013 yılında “Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı” ödülüne layık görülen “Selçuklu Mutfağı” kitabı beni çok etkilemişti. Biz Osmanlı Mutfağı’nı doğru dürüst bilmezken o, Selçuklular’a kadar ulaşmıştı. Bununla da yetinmedi, hadislerden yola çıkarak 7. Yüzyıl ve sonrası İslam Mutfağını araştırmıştı.
Sadece tarihle de meşgul değildi Ömür Akkor, gezip yöresel yemekleri yerinde inceliyordu. “Bursa Mutfağı” adlı kitabı, yöre mutfağı üzerine yazılmış en güzel kitaplardan biridir, çok beğenmiştim...

16

Halktan da yemek tarifleri almış...

Ömür Akkor, geçen gün arayıp, beni yeni kitabının tanıtımına davet etti... Kitabın adı: Komili Lezzet Seyahatnamesi... Evliya Çelebi gibi Anadolu’yu gezip, yaşadıklarını şairane bir dille anlatmış. Kâh gezdiği yerlerden bahsetmiş, kâh orada yaşayanların yediklerinden... Bazen orada yerel bir lokantayı ziyaret etmiş, bazen halktan yemek tarifleri alıp onları bizzat pişirmiş. Harika bir lezzet rehberi çıkmış ortaya...
İki yıl önce Ayvalık’ta bir zeytin hasatı şenliği sonrası Ömür Akkor, Evliya Çelebi gibi bütün Anadolu’yu gezme düşüncesini Komili ve Kırlangıç zeytinyağlarını bünyesinde bulunduran Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy’a anlatmış. Yeniliklere son derece açık olan Ümit Bey, Komili adına bu projeyi sahiplenmiş ve destek vermiş. Bu destekle çok güzel bir eser ortaya çıkmış. Hem Ömür Akkor’un yazıları hem de çekilen müthiş fotoğraflar kitabı çok zevkli bir hale getirmiş. Bundan sonra Anadolu’da hangi şehre gideceksem artık bu seyahatnameye bakacağım...

18

Tanıtım davetinde kitapta yer alan yiyeceklerden bir kısmını Ömür Akkor hazırlayıp bizlere sunmuştu. Birçoğu da bu geziler sırasında toplanan malzemelerden yapılmıştı. Çok güzel bir yemek sunumuydu. İçlerinde Hititler zamanından kalma yemekler bile vardı...
Umarım Akkor’un Anadolu’da övdüğü mekanları gezebilme şansımız olur, o lezzetleri yerinde de tadarız ya da fırsat buldukça kendimizi Ömür’e davet ettirir, nefis lezzetler dünyasına masalsı bir yolculuk yaparız.

17

İŞİN SIRRI DERYA’DA...

Ömür Akkor ile tanışmamı sağlayan Derya Baykal, ne mutlu ki ekranlara geri dönüyor... Hafta içi her gün saat 10.00’dan itibaren Fox TV ekranlarında olacak. Programın ismi “İŞİN SIRRI DERYA’DA”. İlk programının konuklarından biri de benim. Ama o programda doktor kimliğimle bulunacağım. Kendi kendine bel ve boyun fıtıkları teşhisi nasıl konur? engellemek için neler yapılır?, fıtığa yakalandıysak nasıl toparlarız? Yaz aylarında fıtıklardan korunmak için neler yapılmalı? Kemik erimesine karşı nasıl önlem alabiliriz? gibi merak edilen konularda Derya Baykal ile sohbet edeceğiz. Umarım pazartesi günü yani yarın hep birlikte Fox TV’de Baykal’ın programında buluşuruz.