3

‘Başkanlık gelmezse bölünürüz’ denilen sistemin en yaygın ve nispeten de demokratik olarak uygulandığı Latin Amerika ‘da neredeyse her seçimde koalisyon kurulduğunu biliyor muydunuz ? Özellikle Başkanlık Sistemi ve Anayasa’ya yönelik değerli görüşleriyle dikkat çeken Av. Ece Güner Toprak, başkanlıkta koalisyon olmaz diyenlere, yaptığı araştırmalarla gerçekleri apaçık sunuyor. Toprak’ın araştırması ilginç. Misal Meksika. 2015’teki Meclis seçimlerinde bile 3 partili koalisyon çıkmış. Başkanlık sistemiyle yönetilen federal cumhuriyet Brezilya’da durum daha da feci. 1988-2000 yılları arasında tam 19 Koalisyon hükümeti görev yapmış. Yazıyla on dokuz! Yani neredeyse her yıl bir hükümet kurulmuş. Nasıl bir istikrarsızlık değil mi? Peki ya şu an ? Tam 9 (dokuz) partiden oluşan bir hükümet yönetmeye çalışıyor koca Brezilya’yı. Arjantin için de durum farksız. 3 partili bir koalisyon hali hazırda hükümet koltuğunda oturuyor. Parlamenter sistemdeki kadar sağlam ve net hukuki alt yapıları olmadığı için de son derece kırılgan bir sistem bu başkanlık dedikleri. Doğal olarak da istikrarsızlık, aslında çok daha fazla. Yani Sayın Başbakan, ‘Başkanlıkta koalisyon yok!’ dedikçe kamuoyuna gerçekler yansımıyor aslında. Böylesi hassas bir mevzuda ya danışmanları kendisini yanlış bilgilendiriyor ya da konu hakkında kendisinin ve yakın çevresinin bilgileri son derece kısıtlı. Ne diyelim, hakkımızda hayırlısı olsun!

1

Berlin’de Sezen Aksu suiti


Berlin bohem dünyanın son dönemdeki yükselen merkezi adeta. Almanya bir yana Berlin bir yana. Türk nüfusunun hatırı sayılır derecede fazla olduğu Berlin’e Türkiye’den gidiş-gelişler de bir hayli fazlalaştı. Halklar birbirine yaklaşırken, siyaseten uzaklaşma da ‘bu ne çelişki anne’ dedirtiyor insana. Neyse. Sanatçılarımız da sürekli bu kente gidip konserler veriyor. Önümüzdeki günlerde yeni albümü çıkacak olan Sezen Aksu da bu sanatçılarımızdan biri.

2

Orada öyle çok seviliyor ki Berlin’in en lüks semtlerinden Gendarmenmarkt ‘teki Titanic Hotel, dünya yıldızlarının konakladığı dev suitine “Sezen Aksu” adını vermiş. Memleketin göğsünü kabartan yatırımlara imza atan hemşehrilerimizden Sedef Aygün’ün samimiyetine ve kalbine güvenen Sezen Hanım da bu girişim için olur vermiş. Malum, adının kullanılmasına pek sıcak bakmaz Minik Serçe. Suit de Aksu’nun plaklarından kıyafetlerine kadar onun eşyalarıyla süslenmiş. Suite adımınızı atar atmaz sizi efsane Sezen şarkıları karşılıyor. Alkış elbette önemli ama gerçek sanatçılarımıza ve değerlerimize yaşarken işte böyle özen göstermek gerekiyor. Sezen ve Sedef Hanım’ı yürekten alkışlıyorum.