Tabii kafa inşaata yoğunlaşmışken, insanın genzine toz kaçıyor bazı hakikatleri anlatmak kolay olmuyor.
Hafta sonu Ümraniye’de BDDK ve SPK’nın hizmet binalarının temel atma törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım bütün bankalara seslenerek “Bir an önce gelsin burada temeli atsınlar” demiş. Neden? Finans merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmesi demekmiş.
Finans öyle bir şey değil... Nasıl anlatacaksın ki? Çarşı kurulduğunda balıkçılar yan yana tezgâh açınca balık hali olmuyorlar ya, sen de yan yana banka kurunca finans merkezi olamıyorsun işte! O iş tabelayla da olmuyor! Yer önemli diyorsan, İş Bankası’nın devasa kuleleri Levent’te... Keza hemen yanında Akbank’ın kulesi... Garanti Levent’in girişinde... Yapı Kredi de Levent’te...… Finansbank 320 milyon Euro’dan fazla para ödediği Levent’teki binaya taşınalı daha bir yıl oldu.
Keza Denizbank da Levent’in yakınına, eski binasının karşısına, yenisini yaptrıp taşındı. Karşısında HSBC var. Levent’i biraz geç Şekerbank, az ilerle Maslak’ta ING’nin dev kulesi... Devlet de Levent’e yapsaydı ya...…

Önce notunu düzelt derler adama!

Hadi hepsi milyonlarca dolarlık binalarını bırakıp taşındılar diyelim... Ne yapacaklar? Camdan birbirlerine el mi sallayacaklar? Birbirlerine para gösterip nispet mi yapacaklar? Keşke yan yana yüksek yüksek binalar yapmak, finans merkezi olmak için yeterli olsaydı. Maalesef zihinler böyle çalışıyor.
Hükümet, 2007 yılında genel merkezleri Ankara’da bulunan kamu bankaları, finans kuruluşlarının İstanbul’a taşınacağını açıkladı. O zamanlar Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dı... Geçtiğimiz günlerde toprağa verdik kendisini, yıl olmuş 2016, daha yeni temel atılıyor. Merkez Bankası henüz ortada yok!
Finans Merkezi demek bütün dünyadan ülkelerin parasını sana getirip, güvenip sende tutması demek...…
Niye getirsinler? Para karşılığı ülkelerle yatıp kalkıyorlar diye suçladığın kredi derecelendirme kuruluşları sana “yatırım yapılamaz çöp ülke” yaftasını yapıştırmışlar. Ondan olabilir mi? Belki ama yeterli değil...…

Ancak tabelasını asarız!

Türkiye, demokrasi var taklidi yapan ülke diye parmakla gösteriliyor. İnsanlar bilinçaltı mesaj verdikleri için hapse atılıyorlar. Uluslararası finans kuruluşlarının üst akıl olarak görüldüğü bir ülkedeyiz. İnternette 7 bin küsur site yasaklı... Devletin zamanında çalışma izni verdiği hatta devlet kurumlarının bile para yağdırdığı bir bankaya para yatırdığınız için gözaltına alınıyorsunuz.
Bir ihbar mektubu şahit gösterilerek vergi müfettişleri kapıda SPK, BDDK, TMSF, MASAK ile beraber çadır kuruyor. Kayyum olmak en gözde meslek...
Üstüne üstlük medya desen satılmış. Paranın çok olduğu yerde hukukun varlığı esastır. Bizde hukuk mumla aranıyor bulunca insan seviniyor. Eğitim düzeyin orta son...…
Hadi hepsini geçtim... Güzel kardeşim senin bütün finansal şirketlerini topla, bankaları, sigortaları, faktöringi, leasingi, borsa aracı kurumlarını... Hepsinin değeri dünya çapında iş yapan bir büyük internet şirketi kadar etmiyor.
Demem o ki, finans merkezi, alışveriş merkezi gibi bir şey değil... Daha nasıl anlatsam bilemiyorum ama... İstanbul finans merkezi olamaz.