İtalyan Alpleri’nde her sene, insanların yüzlerce metre yükseklikteki dağ ve tepeler arasındaki hamaklarda konakladığı bir festival düzenleniyor. Bu festival için önerilen alternatif yerlerin başında Antalya Geyikbayırı var.

o-highline-facebook-(1)

İki dağın arasında rengarenk hamaklar, onlarca metre yükseklikte o hamaklarda yatan, gitar çalan, kitap okuyan insanlar…
Bir çizgi film, film ya da poster karesi gibi ama değil; gerçek.
2012’den bu yana İtalyan Alpleri’nde Monte Piana’da bir festival yapılıyor; ‘International Highline Meeting’.
Yani dünyanın dört bir yanından yükseklik seven insanlar, dağların, bayırların arasındaki yüksek hatlarda yürüyor, oturuyor, geçiş yapıyor. Aksiyon sever, özgür ruhluların bu yılki buluşmasında hamaklar da şahane olmuş. Sebastian Wahlhuetter da hem onları fotoğraflamış hem de kendisini ‘hamaklamış’.

tumblr_ndqp0mPot31ts6mzwo2_1280

Tırmanışcılar için cennet

Ben de, “Bir sonraki yıl bu etkinliğe nasıl giderim?” diye araştırma yaparken, “Benzer bir organizasyon nerede yapılır?” bloglarına göz gezdirdim.
Bosna Hersek’te yapılacak kış tırmanışından bahsedilirken Geyikbayırı da, yani Antalya da favoriler arasında gösteriliyordu.
Adını Antalya il merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Geyikbayırı köyünden alan bölge, doğal güzellikleri ve çeşmeleriyle ünlü.
Toros Dağları’nın tektonik hareketlerle şekillenen bu çarpıcı köşesi tırmanış sporu açısından da dünya çapında önem taşıyor.

Antalya’da yer bulunur

Beydağları’nın önemli zirvelerinden Geyik Sivrisi’nin hemen karşısındaki Geyikbayırı, Avrupa’da kış aylarında tırmanış yapılacak en önemli üç, dünyada ise 10 merkez arasında gösteriliyor. Türkiye’nin en büyük ve önemli kaya tırmanış bölgelerinden Geyikbayırı’nda rota sayısı çoktan bini geçmiş. Pek çok farklı eğim, yükseklik ve zorluk derecesinde parkur var. Yerli turistten çok yabancı turistlerin, özellikle de ‘tırmanış meraklılarının’ bildiğini düşündüğüm bu bölgeyle ilgili yabancı arkadaşlarımın en büyük şikayeti iyi bir haritası olmaması.
Uzmanlara göre Geyikbayırı hamaklı organizasyon için ideal lokasyon. Dağ ve denizi buluşturan eşsiz coğrafya Antalya’da Geyikbayırı’nda. O olmazsa başka bir lokasyonda şu festivali biz de yapsak; harika olmaz mı?

Charli-Howard

Karizmanın bedeni yok!

“Game of Thrones dizisinde en çok kimi seviyorsun?” anketimde dört isim önde: Jon Snow, Tyrion Lannister, Arya Stark ve Brienne of Tarth.
Jon Snow yakışıklı, havalı falan filan. Klasik, geçelim…
Diğerleri sırasıyla; cüce, küçük bir kız çocuğu ve 1.91 boyunda, kilolu, dev bir kadın. Karakterleriyle öyle karizmatikler ki favorimiz onlar; bedenleri kimin umurunda.
Eski tip İtalyan filmlerindeki klasik kadın karakterleri düşünün; çok seksiler. Ama incecik değiller, hatta kilolular. Ama değme kadını ceplerinden çıkaracak bir karizmaya sahipler.
Oysa bizler hâlâ klişe beden ölçülerine takıntılıyız.
Geçen yıl İngiliz model Charli Howard binlerce kere paylaşılan bir Facebook iletisi yazdı. Özetle, “Eski modellik ajansım s… git; 36 bedenim, 1.74 de boyum var, hâlâ modellik için yeterince fit olmadığımı söylüyorsun! Göğüslerim fazla büyük olmayabilir ama popom fena sayılmaz! Ben bir kadınım, güzel bir kadınım ve senin standartlarına uymayacağım!”

All-Woman-Project-IAmAllWoman-Campaign-Photos-(1)

Harekete katılan katılana

Bu iletiyi okuyan ‘vücuduyla barışık’ moda blogerlarından Clémentine Desseaux da gördü ve arttırdı; Charli Howard’la birlikte bir hareket başlattılar: ‘All Woman Project’.
Kısa sürede sitesi açılan, Instagram’da hesabı olan harekete binlerce kişi dahil oldu; pek çok marka sponsor oldu, #iamallwoman sloganlı bir de etiket oluşturuldu.
Mesela Iskra Lawrence adında bir kız var. O da bu hareketin ‘önde gelenlerinden’.
Kocaman memeleri ve kalçası, kimi zaman görünse de selülitleri var. Ama o bir model, bunun daha fazlası yüzlerce kişinin rol modeli. Instagram’da 2.5 milyon takipçisi var. Gittiği yerlere imza almak için gidiyor, vücudunu gösteren fotoğrafların altına övgüler döşüyor, “Senin sayende güvenimizi kazandık” gibi cümleler yazıyorlar.
Birbirlerine sarılarak fotoğraflar çektiren, videolar paylaşan bu kadınlar manifestolarını da yazdılar; büyüyorlar. ‘Vücutlarına güvenen’ fotoğrafları ve sosyal medyadaki #iamallwoman etiketiyle hareketlerini büyüten kadınların karizması, beden fetişizmini yener mi bilmem… Ama kalın önyargı kapısına büyük bir hız ve güçle dayandıkları kesin.