7

Bayramdan dönüş yolundasınız ya da döndünüz bile. Ama yine kısa süreli, uygun fiyatlı tatil kaçışları için size bir tavsiye. Son dönemde popülerliği en hızlı yükselen Avrupa şehirlerinin başında geliyor Belgrad. Yeşil ve ılımlı doğası, medeni insanları, genç nüfusuyla dikkat çekici; en önemlisi yemesi, içmesi, gezmesi kolay ve hesaplı.
Ama Avrupa’nın diğer ülkelerinden ve Türkiye’den oraya hafta sonu akınlarının başka bir amacı daha var; gece gezmesi.
Bir kere ‘gözün gönlün açılması’ diye bir gerçek, Belgrad’da mevcut. Genetik mi, iyi spor mu bilemem ama güzel ve yakışıklılar.
Erkeklerin yüz hatları çok düzgün, hepsi boylu poslu ve okumuş çocuklar! Kızlar ise gerçekten dikkat çekici güzellikte, hem de en doğal, makyajsız halleri ve babet ayakkabılarıyla. Gündüz aşırı makyaj ya da topukluyla gezen bir Sırp kızı görmek bayağı şaşırtıcı. Ama gece… Mini şortlar, dikkat çekici elbiseler ve benim belime gelen bacak boylarıyla Navi ırkından ama mavi olmayan insanlar çıkıyor ortaya (gönderme için bkz. Avatar).

6

Kütüphane altı barlar

Hoş bir yerde yemek yemek, üzerine de geceye bağlanmak mümkün ama kaç geceye? İddialı birinin bile İstanbul’da bir haftada yapacağı gece gezmesini bir gecede yapabiliyorlar.
Nasıl mı?
Şöyle ki; yemek mekanları, barlı yemek mekanları, yemek sonrası canlı müzikli ‘ara geçiş mekanları’ derken Belgrad’da asıl eğlence gece 02.00 ve sonrasında başlıyor. Pek çok mekan o saatten önce kapı açmıyor. Rezervasyon yaptırıp gitmezsen sorun yok ama rezervasyonsuz kimse alınmıyor. Ve gece kulüplerinin kalabalığı ağırlıklı olarak kadın. Nehir kıyısındaki mekanlar favori. Ardından sabah 6’da bile yeni bir mekan, başka bir parti için kapı açabiliyor.
Bu arada ‘çok okuyan’ bir şehir Belgrad. Her yer kitapçı, kitap. Ve kitapçıların altı da değerlendirilmiş. Kiminin altında tüm gece açık barlar, kiminin altında sanat galerileri ve kafeler var.

5

Vize yok, ücret uygun

Vize yok ve uçuş 1 saat 20 dakika. Kısa sürede çok yer görebiliyorsunuz. Örneğin, ETS Tur Belgrad, Novi, Sad ve Karlofça gezisini 2-3 günde yapıyor. Büyük adam Tesla’nın müzesini görmek (benim beklentimi karşılamasa da), yemyeşil parklarda Balkanlar’ın tarihine nüfuz edebilmek, enteresan lezzetlerden tatmak (babası Tito’ya da aşçılık yapmış olan eski basketbolcu Viladimir‘in restoranı Diagonal ya da öğlen sera içinde yemek yemek isteyenler için Klub Knjizevnika çok iyi), ucuz fiyata el işi ürünler, enteresan takılar ya da dantel giysi veya örtüler almak isteyenlere, az parayla eğlence özleyenlere Belgrad çokça tavsiye edilir.

4