Eylül ayı ile birlikte teknoloji dünyası yeni cihazlarla tanışmaya başladı. Bunların son örneği Berlin’deki IFA’da görücüye çıktı...

Ve eylül geldi. Gelirken de her zaman olduğu gibi teknoloji dünyasına yeni cihazlar, güncellemeler ve bütçemizi biraz daha gıdıklayacak gelişmeler getirdi. Berlin IFA fuarı ise ziyaret etme şansı bulabilen benim gibi meraklılar için adeta teknolojik bir ziyafetti. Bu çeyrekte konuşacağımız cihazları toplu görmek önemli bir deneyimdi.
Bakın fuardan aklımda bu cihazlar kaldı...

09SONYyenii13cm

23 megapiksel kamera

Sony Xperia XZ: Android dünyasında Samsung liderliğini açık ara devam ettirirken arkasından gelen firmaların artık biraz yavaşladığını hissediyorum kendi adıma. Sony, IFA’da yeni iki akıllı telefonu Xperia XZ ve Xperia X Compact’ı tanıttı. Sony her zamanki gibi kamera ekipman ve yazılımına özen göstermiş. Özellikle netleme konusunda lazer otomatik netleme sensörü ve beyaz ayarı için eklediği RGBC-IC sensörü ile işi ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. 23 megapiksel görüntü sensörü ile de en azından kağıt üzerinde rakiplerine fark atıyor. Cihaz ülkemize gelip kullandığımızda tam performansını anlayabileceğiz ama bu konfigürasyon, akıllı telefonunu kamera olarak da kullananlar için çok çekici.
XZ’nin Snapdragon 820 işlemcisi sektör standartlarını yansıtırken ekran çözünürlüğünün 1080p düzeyinde kalması, 32 GB dahili depolama sunması rakiplerinin biraz gerisinde kalmasına yol açmış. Ama bence acil ve çok radikal tasarım desteğine ihtiyacı var. Hele de Samsung tasarım anlamında böylesine yol katetmişken.

09lenovo13CM

Hem tablet hem de notebook

Lenovo Yoga Book: Ben bu cihazı ilk kez geçen yaz Çin’de Lenovo’nun kendine özel fuarında görmüştüm. O zaman concept aşamasındaydı ve iki kanadının bağlandığı yerdeki müthiş yaratıcı fikre bayılmıştım. Şimdi IFA’da kendisiyle tamamen tanışmak keyifliydi. Lenovo’nun geçmişte idea centre gibi mobil çözümlerini hep sevdim. Hele tablete projektör eklemek gibi fütüristik çabalarını da takdir etmişimdir. Ama yeni nesil Yoga Book gerçekten çantamda taşımak isteyeceğim bir çalışma arkadaşı.
İkisi bir arada yani hem tablet hem notebook olan cihazın asıl sırrı kapağını açtığınızda karşınıza çıkıyor. Fiziksel klavye beklediğiniz yer dilerseniz sanal klavye dilerseniz de bir defter gibi kalemle yazı yazabileceğiniz bir yüzeyle tanıştırıyor bizi. Üstelik kaleme ekstra para ödemiyorsunuz ve şarj etmek zorunda kalmıyorsunuz. Windows ya da Android işletim sistemi ile gelen cihaz Intel Atom x5 işlemci, 4GB RAM ve 64 GB artırılabilir hafıza ile geliyor.

09samsun13cm

Bu kez kadınları unuttu

Samsung Gear S3: Akıllı saatler hakkında ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama her gece şarj etme gerekliliği ortadan kalkmadıkça hayatımda aktif yer almaları zor görünüyor. Fakat tasarım faktörü önemli.
Apple Watch tasarımıyla sevdiğim bir ürün olmuştu. Şimdi Samsung, Gear S3 Classic ve Frontier modelleriyle tasarımı öne çıkaran yeni nesil modelini IFA’da tanıttı. İkisinin de tasarımı birbirinden güzel. Bu etkileyicilik de cihazların birer akıllı saat gibi değil de sadece saat gibi görünüyor olmalarından kaynaklanıyor.
Ancak bir kadın olarak şunu da hemen söylemeliyim; ikisi de hayli maskülen tasarımlar. Yani Samsung bu kez kadınları dışarıda bırakmış. Her iki cihazda da geçen yılın modeli gibi ekran etrafında dönen çerçeve ile kontrol ediliyor. Classic model özellikle analog saatleri aratmayan düğmeleriyle bence daha şık görünüyor. Ama iyi haber pil bölümünde. Samsung’dan yapılan açıklamaya göre, pil üç ila dört gün dayanıyor. Bu da geçen modele göre artırılmış pil boyutu sayesinde mümkün olmuş. Pil artık 380 mAh. Üstelik iki saat de 5 metre derinliğe 30 dakika dayanabiliyor. Bu da önemli bir gelişme. Erkek teknolojiseverler bu iki cihazı çok seveceğe benziyor.