IQ (zeka katsayısı) ve EQ (duygusal zeka) en bilinen zeka türleridir... Peki ‘çikolata zekanız’ nasıl? Gelin onu da birlikte keşfedelim...

- Hangi tip çikolata en sağlıklısıdır?
a) Sütlü b) Bitter c) Beyaz
Doğru cevap: B

Her zaman en sağlıklı seçeneğiniz sütsüz çikolatadır. Çikolata ne kadar koyu renkse o kadar az yağ ve şeker içerir. Ayrıca sütsüz çikolata genellikle en az işlem görmüş olan türdür. Bu da, tansiyonu ve kolesterolü düşüren antioksidanlar içermesi anlamına gelir. Çikolatanın içinde ne kadar çok kakao varsa, o kadar çok antioksidan türü olan flavonoit var demektir. Yine de sağlıklı olmak ümidiyle çok fazla çikolata yemeyin. Yemeniz gereken porsiyonun büyüklüğü günlük olarak iki küçük kare kadardır.


- “Çikolata bir dönem öyle güçlüydü ki; …....”cümlesini nasıl tamamlarsınız?
a) Doktorlar kırık kalpleri onunla tedavi ederdi.
b) Rahibelerin yemesi yasaktı.
c) Hepsi
Doğru cevap: C
Çikolata uzun bir süredir afrodizyak olarak bilinmektedir. Aztek hükümdarı Montezuma’nın haremindeki kadınları ziyarete gitmeden önce çikolatalı bir karışım içtiği rivayet edilmektedir. Çok güçlü bir afrodizyak olduğu düşünüldüğü dönemde de rahibelerin çikolata yemelerinin yasak olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca Fransız doktorların kırık kalpleri çikolatayla tedavi ettikleri de söylenmektedir.

- En çok ne zaman çikolata satın alırız?

a) Sevgililer Günü’nde
b) Bayramlarda
c) Yılbaşında
Doğru cevap: B
İster inanın ister inanmayın, Sevgililer Günü çikolata alımı konusunda birinci sırada değil. Ama bu durum, 14 Şubat’ta çok çikolata satın alınmadığı anlamına gelmez. Her Sevgililer Günü’nde 36 milyondan fazla kalp şeklinde kutu dolusu çikolata satılmaktadır.

- Çikolata neden sevgiyle ilişkilendirilir?
a) Mutlu ettiği için
b) Romeo Juliet’e çikolata verdiği için
c) Alışkanlık yarattığı için
Doğru cevap: A
Çikolatada yüzlerce faydalı madde vardır ve bunların bazıları beyne etki eder. Bazı araştırmalara göre çikolata yemek, beyninizin bir çeşit yatıştırıcı salgılamasına neden olur. Bir bakıma, aşık olduğunuz zaman kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayan doğal bir sarhoşluk yaratır.

- Çikolata tadını arttırmak için kakaolu kekin içine ne ekleyebilirsiniz?
a) Hazır espresso karışımı
b) Elma sosu
c) Dövülmüş kakaolu bisküvi
Doğru cevap: A
Kakaolu kekinize veya diğer çikolatalı hamur işlerine hazır espresso karışımı ekleyerek çikolata tadını arttırabilirsiniz. Espresso karışımı, kakaolu kek, pasta ve kurabiyelerinize fazladan kalori veya kahve tadı eklemeden çikolata tadını arttırabilir.

- Az yağlı sade süt ve çikolatalı süt aşağı yukarı aynı besin değerine sahiptir.
a) Doğru b) Yanlış
Doğru cevap: B
Az yağlı sade süt ve az yağlı çikolatalı süt 250 ml’lik bir bardakta 8 gram protein içerir. Ama çikolatalı sütün bir bardağı 50 kalori fazladır ve iki katı şeker içerir. 250 ml’lik bir bardak çikolatalı sütteki şeker miktarı günlük limitinizi fazlasıyla geçmektedir.

- Bazı çikolatalar neden beyazdır? 
a) Çoğu sütten oluşmaktadır.
b) İçinde kakao çekirdeği yoktur.
c) Rengi ağartılmıştır.
Doğru cevap: B
Beyaz çikolatada kakao yağı olduğu için teknik açıdan çikolata denmektedir. Ama içinde, çikolataya zengin koyu rengini veren kakao çekirdeği yoktur.

- Bir bardak kahvedeki kadar kafein almak için kaç bar çikolata yemeniz gerekir?
a) İki
b) Sekiz
c) On dört
Doğru cevap: C
200 ml’lik bir fincanda içeceğiniz kahveden alacağınız kafeini elde etmek için 14 adet 40’ar gramlık çikolata barı yemeniz gerekir. Bu da 3000 kalori ve 300 gramdan fazla şeker almanız anlamına gelir. Bitter çikolatada sütlü çikolatadan daha fazla kafein vardır. Bu durumda bile bir fincan sıradan kahveden alacağınız kafein miktarına erişmek için dört bar çikolata yemeniz gerekir.

- Çikolata aşağıdakilerden hangisine neden olur? 
a) Akne  b) Migren  c) Her ikisi de
Doğru cevap: B
Akne oluşumu için çikolatayı suçlamayın. Akne için genellikle sağlıklı beslenme önerilir. Özellikle de yağlı yiyecekler yememeye özen göstermek gerekir. O nedenle tek suçlunun çikolata olduğunu söylemek yanlış olur. Bununla birlikte migreni olanlar çok da şanslı değillerdir. Bazı yiyecekler baş ağrılarını tetikler. Bu yiyeceklerden en yaygın tetikleyici ise çikolatadır.

- Ortalama bir insan yılda ne kadar çikolata yer?
a) 900 gram  b) 2700 gram  c) 5400 gram
Doğru cevap: C
Hepimiz çikolata yemeği seviyoruz ve yılda beş-altı kilo çoğu sütlü olan çikolata yiyoruz. En az yüzde 90’ımız sütlü çikolatayı, bitter veya beyaz çikolatadan daha çok seviyoruz.  Oysa bu kadar çikolatayı eritmek çok zaman alır. 59 kiloluk bir kadının bu kadar kaloriyi yakması için 96 saat yani dört gün boyunca tempolu yürüyüş yapması gerekir.

- Yüzyıllar önce doktorlar aşağıdakilerden hangisini çikolatayla tedavi ederlerdi?
a) Tüberküloz
b) Yüksek ateş
c) Baş ağrısı
Doğru cevap: B
Mayalar ve Aztekler çikolatanın her tür iyileştirme gücüne sahip olduğuna inanırlardı. Yüksek ateş ve nöbetlerden cilt iltihaplarına kadar her tür rahatsızlığı tedavi etmek için çikolata kullanırlardı. 1600’lü yıllarda çikolata Avrupa’ya geldiğinde, bazı doktorlar onu ülserden saçkırana kadar her tür hastalığın tedavisi için kullandılar.