Her kültürde özel bir yeri olan, bizim sofralarımızdan eksik etmediğimiz zeytin, hem lezzetli hem de çok faydalı… Özellikle yağının mucizevi etkileri vardır. Örneğin vücudun ihtiyaç duyduğu omega 6 yağ asidine sahiptir. Hücre yenileyici özelliğiyle cildi besleyip, gençleştirir... Bu nedenle zeytin ve zeytinyağı asla mutfaktan eksik edilmemeli, bolca tüketilmelidir...

zeytinyagi

E vitamini kaynağı

zeytin

Zeytinde kansere karşı etkili olan birçok maddenin yanı sıra A, D, E ve K vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler, kanser tümörlerinin oluşumunu engellerken, radyoaktiviteye karşı vücudu koruduğu tespit edilmiştir. Dünya üzerinde yaşı 2 binin üzerinde olan birçok zeytin ağacı bulunmuştur. Bu ağaçlar bilimsel çalışmalarda uzun ömürlülüğe işaret olarak kabul edilmiştir. Mısırlılar zeytin, zeytinyağı ve zeytin yaprağını gerek tüketim gerekse medikal anlamda etkin bir şekilde kullanmışlardır. Yapılan bilimsel çalışmalarla zeytinyağının içerdiği E vitamininin insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktirdiği, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azalttığı, cildi güzelleştirdiği ve haricen kullanıldığında saçlara parlak bir görünüm kazandırdığı kanıtlanmıştır. Zeytinyağının normal hücreleri kanserli hücreye çeviren onkogen adlı yapının aktivitesini azalttığı da tespit edilmiştir. Bu özelliğiyle DNA hasarını önleyip, tümör hücrelerinin ölümünü tetikleyerek meme kanserini önlediği belirtilmektedir.

Kemik erimesini ve diyabeti önlüyor

kemik-erimesi

Dünyada en az kalp krizi ve kalp hastalıklarına Girit Adası’nda rastlandığı, Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) tarafından açıklanmıştır. Yine Girit Adası’nda yaşayan insanlarda kalp krizi riskinin en alt düzeyde bulunduğu da belirtilmiştir. (Girit Adası eski çağlardan günümüze zeytinyağı merkezidir.) Zeytinyağı, vücutta karbonhidrat metabolizmasını da düzenliyor. Bu özelliğiyle şeker hastalığı riskini en aza indiriyor. Zeytinin mide asitliğini azalttığından, gastrit ve gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özellikleri bulunduğu belirlenmiştir. Zeytinin içeriğindeki E, A, D ve K vitaminlerinin çocuklarda kemik ve diş gelişimine yardımcı olduğu, kalsiyum kaybını engelleyerek, kemiklerin güçlenmesine katkı sağladığı, yaşlılarda ise kemik erimesini (osteoporoz) azalttığı yapılan çalışmalardan anlaşılmıştır. Zeytin karaciğerin dostudur. Trans yağlarla beslenenlerin depresyon riski fazla… Ancak yapılan çalışmalarda zeytinyağının içerisindeki biyoaktif bileşiklerin depresyon riskini azalttığı görülmüştür. Ayrıca sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında, bağırsak kanserinde ve sarılıkta faydalı olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Yaprağı da faydalı

r-(1)

Zeytin yaprağı, medikal anlamda ilk olarak antik Mısır’da kullanılmıştır. Zeytin yaprağı antik Mısır’da aynı zamanda göksel bir güç sembolü idi. Ayrıca firavun mumyalanmasında da kullanılıyordu. Zeytin yaprağı daha sonra 1800’lü yıllarda şurup şeklinde hazırlanarak ateş düşürücü olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlerleyen zamanlarda yeşil zeytin yaprağı sıtma tedavisinde de kullanılmıştır. Modern tıp zeytin yaprağını 1995 yılında kullanmaya başlamıştır. İlk sonuçlar, çok pozitif çıkmıştır. Araştırmalar sonucunda birden fazla rahatsızlık için çok umut verici ve benzersiz bir bitki olduğu anlaşılmıştır. Zeytin yaprağında bulunan kalsiyum elenolate, zararlı olan virüs, bakteri ve mantarları yok etme özelliğine sahiptir.

Sahurda tüketin ama…

sahur

Tuz içeriği yüksek olan zeytin su ihtiyacını arttıracağı için sahurda kesinlikle tüketilmemesi gereken besinlerdendir. Ancak “Soframdan eksik etmem” diyenlendenseniz  tuzsuz olanlarını (suda bekleterek de tuzundan arındırabilirsiniz) tercih edebilirsiniz.

İşte zeytinin sağlığa katkıları

kalp

- Kan şekerini dengeler. - Kolesterolü düzenler. - Sinüzit tedavisinde etkilidir. - Kan dolaşımının sağlanmasında faydalıdır. - Kalp krizinin önlenmesinde etkindir. - İshale karşı etkilidir. - Yaşlanmaya karşı hücre yeniler. - Sıtma tedavisinde kullanılmaktadır. - Hepatit B’ye karşı etkilidir. - Hemoroit tedavisinde fayda sağlar. - Soğuk algınlığına ve zatürree tedavisinde etkilidir. - Üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde faydalıdır.