Genital bölge mantarı olarak bilinen Candida mantarı kadınların korkulu rüyasıdır. Ancak sadece genital bölge için tehdit oluşturmaz. Sindirim sistemi problemlerinden kronik yorgunluğa, kas ağrılarından egzamaya kadar birçok rahatsızlığın da tetikleyicisidir...

kisirlik

Normal bir bağırsak florasında 1500 gr ağırlığında yani 100 katrilyon faydalı bakteri bulunur. Bu faydalı bakteriler düzenleri bozulmadığı sürece sistemde canlı kalmaya ve sağlık için işe yaramaya devam ederler. Ancak yanlış beslenme ve benzer hatalar sebebiyle düzenleri bozulduğunda, gereğinden fazla çoğalarak bağırsak ve vajinal floranın bozulmasına da sebep olurlar.

genel1

Kısırlığa yol açabiliyor

Candida mantarı da bir maya bakterisi türüdür ve her canlıda bulunur. Genelde lenf sistemi içerisinde görev alan bu mantar türü dış etkenler sebebiyle gereğinden fazla çoğaldığında tehlikeli olmaya başlar. Kan yoluyla vücudumuzun çeşitli bölgelerine zehirli atıklar bırakır. Bu zehirli atıklar da vücudumuzdaki doku ve organlarda hasara yol açar. Bu mantara göz, kulak, mide, mesane, ciğerler ve genital bölgede rastlanır. Genellikle genital bölge mantarı olarak bilinir. Ancak sindirim sistemi üzerinde de etkilidir. Candida mantarı hakkında 2008 yılında yapılan bir araştırmada, bu mantarın genital bölgede çoğalmasının kalıcı hale gelebildiği ve bu durumun da kısırlığa yol açabildiği ortaya konmuştur.

bircok-nedeni-var

Birçok nedeni var

Aşırı antibiyotik kullanımı, vücut temizliğinin yetersiz yapılması ve ortak giysi kullanımı (özellikle iç çamaşırı) gibi fiziki nedenlerin dışında bir de beslenme alışkanlıklarıyla ilgili nedenlerle Candida mantarı çoğalabilir. Mantarların büyük kısmı gibi Candida mantarı da şekerli besinleri sever. Karbonhidratlar, hidrojenize edilmiş yağlar, işlenmiş gıdalar, hazır gıdalarda bulunan koruyucular, böcek ve tarım ilaçlarıyla temas ve ağır metaller bu mantarın kontrolsüz çoğalmasının nedenleri arasında sayılmaktadırlar.

Bu belirtilere dikkat!

Candida mantarı kontrolsüz çoğalmaya başladığında can sıkıcı belirtiler gösterir. Kemik, kas, organ ağrıları, kokulara karşı alerjik reaksiyon, el ve ayaklarda üşüme (vücut ısısında düşüş), darbe alma halinde cildin çabuk morarması, ilgili bölgede formal değişiklikler, egzama, sindirim problemleri, ilgili bölgede iltihaplanma (bu en sık görülen belirtiler arasında yer alır), kronik yorgunluk, ilgili bölgede doku bozulması, kaşıntı, kızarıklık, koku kadınlarda genital akıntı ve kas ağrısı Candida mantarının çoğalmasının belirtileri arasındadır. Elbette bütün bu belirtilerin şiddeti de son derece önemlidir. Şikayetleriniz arttığında mutlaka uzman bir doktora başvurmalı ve tavsiye edilen tedaviye harfiyen uymalısınız. İnternette Candida mantarıyla ilgili arama yaptığınızda evde uygulanan bazı testlerin tavsiye edildiğini görebilirsiniz.

sekerli-gida

Tedavide ilk adım sağlıklı beslenme

Başlıca nedenleri arasında beslenme alışkanlıklarının sayılması sebebiyle Candida mantarının tedavisinde yapılması gereken ilk şey doğru bir beslenme programını uygulamaktır. Bu mantardan kurtulmak için yapılması gerekenler:

1- Şekerli gıdalardan uzak durun
Candida mantarını besleyen gıda maddeleri arasında ilk sırada şeker gelir. Eğer bu mantar türüyle mücadele ediyorsanız şekerin her türlüsünü hayatınızdan çıkarmanız gerekir.

2- Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Bağışıklık sisteminin kuvvetli olması, birçok hastalıkla mücadelede en önemli ihtiyaçtır. Bunun için taze ve doğal gıda maddeleriyle beslenmek gerekir. Güvenilir et ve balık yemek de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Bilimsel araştırmalar faydalı yağları tüketmenin Candida mantarıyla mücadelede en az proteinler kadar önemli olduğunu da göstermiştir.

sindirim-sistemi

3- Sindirim sisteminizdeki faydalı bakterileri çoğaltın
Düzenli olarak probiyotik tüketmek Candida mantarıyla mücadelede son derece önemli bir adımdır. Sindirim sisteminizde bulunan ve varlıklarından fayda sağladığınız bakteriler vardır. Zararlı kolonilerden kurtulmak yararlı olanların varlık göstermesi için uygun zemini oluşturur.

vitamin

4- Vitamin ve mineral desteği alın
Candida mantarıyla mücadele edenlerin bağışıklık sistemlerini stabil tutabilmeleri çok önemlidir. Bunun için de vitamin ve mineral desteğine ihtiyaçları vardır. B vitamini kompleksi, C vitamini, D vitamini, E vitamini, kalsiyum ve magnezyum alınabilir.

5- Bu yiyecekleri tüketin
Birçok hastalığın şifası sayılabilecek sarımsak ve elma sirkesi, bu mantarın tedavisinde de ilk sırada yer alıyor. Sarımsağın bu hastalığı tedavi etmesindeki en önemli sebep, bağışıklığı kuvvetlendiriyor olmasında gizli. Elma sirkesi, Candida mantarının en nefret ettiği gıda maddeleri arasında yer alır. Yemeklerden önce bir kaşık elma sirkesini bir bardak suya karıştırın ve tüketin. Böylece hem bu mantarın kontrolsüz çoğalmasını önleyecek hem de bağırsak floranızı tedavi edeceksiniz.

en-sona

Bu testi yarın sabah mutlaka yapın

Bağırsaklarınızda Candida mantarının arttığını basit bir testle anlayabilirsiniz. Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika bekleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz demektir. Ancak tükürüğünüz dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa Candida mantarı bağırsak floranızı bozmuş demektir.