“‘Bir dirhem et bin ayıp örter”’ cümlesi günümüzde geçerliliğini yitirdi. Fakat bu sefer ortaya ‘sıfır beden olma tutkusu’ çıktı. Çoğu zaman farklı hastalıklara neden olan bu takıntı sağlık açısından nelere sebep oluyor gelin bir gözden geçirelim.

13

Zayıflamak isterken sağlığınızdan olmayın…


Hayalindeki görünüme kavuşmak için pek çok kişi farklı yöntemler uyguluyor. Konu zayıflamak olduğunda, spor yapmaktan diyet programı uygulamaya herkes kendine en uygun yolu bulmaya çabalıyor. Bu süreçte aşırıya kaçmamak çok önemli. Aksi takdirde sağlığınızdan olabilirsiniz...

Konsantrasyon bozukluğu


Şok diyetlerde çok sık yapılan hataların başında karbonhidratı tamamen hayattan çıkartmak gelir. Fakat “Karbonhidrat zararlıdır” diyerek bu tür besinlerin alımının sıfırlanması sağlık açısından doğru değildir. Şok diyetlerde karbonhidrat ve şeker alımı sıfırlandığında çok daha hızlı kilo verileceğine inanıldığı için beynin çalışma kapasitesi azalır ve hayatına konsantre olamaz.

11

Bağışıklık sistemi çöküyor


Sıfır beden olmaya çalışırken insanlar vücut sağlığı için gerekli olan besin grubunda bulunan gıdaları tüketmediği için vücut direnci düşüyor ve mevsimsel hastalıklara çok daha kolay yakalanıyor ve sürekli yorgun hissediyor.

Kolesterol


Çoğu insan kiloyla kolesterol arasında direkt bir bağ olduğunu ve kilolu kişilerin daha fazla kolesterol sorunu yaşadıklarını düşünse de, sıfır beden olanların kolestrol oranı da çok yüksektir.

Hamile kalamama


Hamile kalmayı planlayan kişilerin vücut yağı oranı %10’un altına inince öncelikle regl döneminde akşama başlar, zamanla regl tamamen durur. Bir kadının hamile kalabilme şansını arttırmak açısından sahip olduğu vücut yağı oranı çok önemlidir...

Hormon dengesinin bozulması


Şok diyetlerin en tehlikeli sonuçlarından bir diğeri de vücuttaki hormon dengesinin altüst olmasıdır. Vücudumuzda bütün hastalıkların genleri bulunur, şok diyetlerle bu genleri uyandırmak beraberinde hormonal birçok rahatsızlığı getirir.

8

Cilt yaşlanması ve saç dökülmesi


Şok diyetler ve sıfır beden olmanın sonucunda ilk olarak cilt donuklaşır, saçlar hızla dökülmeye başlar. Günümüzde çok sık gördüğünüz ipince ama yaşından cok daha fazla gösteren, donuk bakışlı insanların pek çoğu sıfır beden olma tutkularının kurbanı olmuşlardır.

9

Erken menopoz


Aldığımız gıdalardan ve çevre şartlarından dolayı günümüzde menopoza girme yaşı erken yaşa kaydı. Fakat sıfır bedenler olmak menopoza girme yaşını çok daha fazla erkene çekiyor.

Vitamin eksikliği


Sıfır beden olmak, birçok hastalığa davetiye çıkaran B ve D vitamini eksikliğine yol açar.

10

Kalp krizi riski


Genç yaşlarda kemik yoğunluğu maksimum düzeyde olduğu halde sıfır beden olma çabası sırasında yapılan şok diyetler kemik yoğunluğu da azaltır.