Hür Demokrat Parti (FDP), „Kötü bir hükümet kurmaktansa, hiç kurmamak daha iyi“ diyerek görüşmelerden çekildiğini açıkladı. Hükümete girmekte çok istekli olan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, „Liberaller’in niyeti zaten baştan beri öyleydi“ dedi.

LİBERALLER: KÖTÜ OLACAKSA, OLMASIN

Dört haftadır CDU- CSU ile Yeşiller ve FDP arasında devam eden görüşmeler dün gece 23.47’de sona erdi. FDP lideri Christian Lindner, dört partinin ortak bir görüşü ve güven ortamı olmadığını açıkladı. FDP’nin kimseyi suçlamadığını ve kendi prensipleri doğrultusunda hareket ettiğini belirten Lindner, "Yanlış bir hükümet kurmaktansa, hiç kurmamak daha iyidir. Haftalar süren görüşmeler sonrasında önümüzde halen bir kağıt ve üzerinde sayısız itirazlar, açık sorular, hatta hedefle ilgili sorular var“ diyerek, görüşmelerden çekildiklerini açıkladı.

Görüşleri daha çok CDU-CSU’ya yakın olan FDP’nin bu şekilde çekilmesi en çok Yeşiller’i kızdırdı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Liberaller’in 'Jamaika Koalisyonu’na en başından beri hiç de hazır olmadığını“ hissettiklerini söyledi.

HER KESİMDEN ELEŞTİRİ

Merkel’in partisi olan Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) başkan yardımcısı Julia Klöckner, FDP’nin tavrını, „İyi hazırlanmış bir son dakika operasyonu“ olarak niteledi. Koalisyon görüşmelerinin başında en zor konunun göç olacağı belirtilmişti. Bu ayrılığın ardından göç konusunda en katı parti olan Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi, Bu görüşmelerde, göç konusundaki çözüme çok yaklaşmıştık“ açıklamasını yaptı.

Son tartışmaların en ortasında göçmen sorununun olduğu, CDU- CSU ile FDP’nin sınırlama talep ettiği, Yeşiller’in ise buna karşı durduğu öğrenildi. Bunun dışında iklim, enerji ve finans gibi konuların da büyük tartışmalar çıkardığı belirtildi.
Alman halkı ise çeşitli yayın organların yaptıkları açıklamalarda, „Böyle olacağı zaten belliyde“ görüşünde birleşti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Son seçimlerde hiç bir parti tek başına çoğunluğu sağlayamadı. Merkel’in partisi olan CDU’nn CSU’yla birlikte oyları hükümeti kurmaya yetmiyor. CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) yeniden "Büyük koalisyona“ gidebilir. Ancak son iki dönemdir, bu sistem yüzünden oy kaybettiğine inanan SPD, buna karşı çıkıyor.

Meclis aritmetiği açısından başka seçenekler de var. Örneğin, Sol Parti ve aşırı sağcı AfD ile ortaklık da mümkün ama, CDU/CSU bunlarla bir ortaklığa gitmeyeceğini açıklamıştı.

Bu durumda, ya Almanya’da daha önce pek denenmemiş azınlık hükümeti ya da yeniden seçim gündeme gelebilecek. Durumun bir kaç gün içinde netleşmesi bekleniyor.