Son 2 yılda başta Suriye Irak'taki 1 milyon mültecinin Almanya'ya geldiğine dikkat çekilirken Berlin'de hükümet sözcüsü Steffen Seibert bir basın açıklaması yaptı. Seibert, "Mısır'la yaptığımız bu anlaşma yasadışı göçmenler ve insan kaçakçılarına karşı yapılmış bir hamledir. Bu anlaşmayla birlikte siyasi ve ekonomik bazı konularda destek olacağız ve Mısır'daki mülteciler için daha iyi koşullar ve yaşam standardı sağlayacağız" dedi.

Almanya, Mısır'da iş bulma kurumu, entegrasyon bürosu kurulacağına dikkat çekerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bir mini zirve düzenledi. Macron'un bu davetine Avrupa'nın önde gelen 4 büyük ülkesi İspanya, İtalya, Almanya ve ülkesinin yanı sıra Libya, Çad ve Nijer gibi AB'ye en çok göç veren ülkelerden isimler katıldı.

AB-Türkiye arasındaki anlaşmanın ardından mülteciler, Türkiye üzerinden AB'ye sığınma başvurusunda bulunmuyor, çok daha tehlikeli bir rotaya sahip olan Kuzey Afrika-İtalya hattından İtalya'ya gitmeye çalışıyorlar. Ağırlıklı olarak Libya'dan gelen ve insan kaçakçıları tarafından organize edilen bu durum, Mısır'da da daha az yoğun olmak üzere yaygın.

Almanya'da Eylül ayında yapılacak seçimler öncesinde gündeme gelen mülteci sorunu her ne kadar Almanya Başbakanı Angela Merkel'in başını ağrıtsa da Merkel, önceki gün verdiği demeçte, 2015'te Almanya'nın sınırlarını mültecilere açmasından hiç pişmanlık duymadığını söylemişti.