ABD'de devam eden davanın 10'uncu gününde OFAC'ın eski direktörü Adam Szubin tanık olarak dinlendi.

Szubin, “Atilla’yı Halkbank’ta heyetlerarası görüşmenin ardından kenara çektim. Kendisine, yaptığımız bu görüşmenin “rutin bir görüşme olmadığını” söyledim. Halkbank’ta neler döndüğü konusunda oldukça ciddi olduğumuzu anlattım” dedi.

Reza Zarrab’ın savcı ile işbirliğine başladığı öne sürüldü.

Szubin, OFAC’ta görev yaptığı 14 yıl boyunca yüzlerce uluslararası banka ya da finansal kurumla görüşmeler yaptığını da vurgulayarak, “Bu kadar çok görüşme içinde yabancı bir bankanın yöneticisini sadece bir ya da iki kez kenara çekip uyarmışımdır. Bu son derece sıra dışı bir durumdu” diye ifade verdi.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... New York mahkemesinde FETÖ'cü tanık" desc="ABD’de görülmekte olan, “Reza Zarrab davası” olarak başlayan, ancak Zarrab’ın itirafçı olmasının ardından Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın tek tutuklu sanık olduğu davada, 17 Aralık 2013 operasyonunu yapan FETÖ’cü emniyet ekibinden eski bir polis tanık olarak dinlendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/hakanatilla.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/new-york-mahkemesinde-fetocu-tanik-2127983/"]

Zarrab’ın da aynı yıllarda OFAC’ın “radarına girdiğini”, Zarrab isminin OFAC açısından “kırmızı bayrak” niteliğinde olduğunu da anlatan Szubin, “Halkbank’ı Zarrab konusunda uyardınız mı?” sorusuna ise, “Zarrab konusunda uyarmadık” yanıtını verdi.

[caption id="attachment_2112544" align="alignnone" width="800"]Zarrab dünkü duruşmada, yaptığı işleri ders anlatır gibi anlattı. Zarrab geçen haftaki duruşmada, yaptığı işleri böyle anlatmıştı.[/caption]

Savcılık ayrıca, Atilla’nın Szubin’e İran’a İran ticaretinin 10 Haziran 2013 tarihi itibarıyla sonlandırıldığına ilişkin bir e-posta atarak, yaptırımlara Halkbank’ın uyduğuna ilişkin güvence verdiğini, ancak Zarrab itiraflarından çıkan belgelerin 10 Haziran 2013 sonrasında da, hatta Temmuz 2013’te de Halkbank üzerinden İran’a altın satışının devam ettiğini ortaya koydu.

[old_news_related_template title="Reza Zarrab'ın 7'nci gün sorgusunda flaş detaylar!" desc="Reza Zarrab, 7'nci gün sorgusunda; Zafer Çağlayan'a verdiği saatin 'faturasından' Sözcü'nün 2016 yılında Türkiye'nin gündemine taşıdığı 'Kanlıca’da bulunan yalısına yaptırdığı izinsiz tadilata' kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. İşte duruşmayı mahkeme salonunda takip eden sozcu.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı'nın bugünkü duruşma için izlenimleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/zarrab-487-11.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/reza-zarrabin-7nci-gun-sorgusunda-flas-detaylar-2122810/"]
Atilla’nın avukatı Victor Rocco, yaptığı çapraz sorgulamada Szubin’e özellikle Atilla’yla Şubat 2017’de yaptığı “birebir görüşme” hakkında sorular sordu. Szubin’in bu “bire bir görüşmeyi” yanlış hatırlayıp hatırlamadığını kanıtlar eşliğinde sorguladı. Ancak OFAC eski Direktörü Szubin, “14 yıllık OFAC kariyeri boyunca böylesine ‘bire bir görüşmeyi’ sadece bir ya da iki kez yapmış olması nedeniyle, unutmasına imkan olmadığını” söyleyerek yanıt verdi.