Başbakan Yıldırım ile birlikte Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı da Bangladeş'e geldi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın davetlisi olarak bu ülkeye resmi ziyaret gerçekleştiren Binali Yıldırım, temaslarına başkent Dakka'da yapacağı üst düzey görüşmelerle başlayacak.

Başbakan Yıldırım, Dakka'daki temaslarının ardından Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesine geçecek.Burada Rohingya Müslümanlarının yaşadığı kampları ziyaret edecek Yıldırım, sığınmacıların durumu ve bölgede TİKA, AFAD ve Diyanet İşleri Başkanlığıyla uluslararası örgütler tarafından gerçekleştirilen insani yardım faaliyetlerine ilişkin incelemelerde bulunacak.

BANGLADEŞ'TE TEMEL ATTI

Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş'in başkenti Dakka'nın diplomatik bölümünde yeni yapılacak Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin yeni binasının temelini attı.

Başbakan Yıldırım, yanında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile diğer heyet üyeleriyle birlikte Bangladeş’in başkenti Dakka’nın 33 km uzağındaki "Ulusal Şehitler Anıtı"nı gezerek şeref defterini imzaladı.

dakkai

Bangladeş’i ziyaret eden yabancı devlet adamları, öncelikle Bangladeş’in 1971 yılında bağımsızlığını kazanmasından sonra inşa edilen anıtı ziyaret ettikten sonra resmi programlarını başlatıyorlar.

Başbakan Yıldırım, anıt bahçesine dostluk ağacı fidanı diktikten sonra başkentin diplomatik bölümünde yeni yapılacak Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin yeni binasının temelini attı.

Daha sonra Türkiye’nin dış yardımlarını organize eden TİKA’nın yaptırdığı Kemoterapi tedavi merkezinde de incelemeler yapan Başkan, Bangladeş halkının babası sayılan Şeyh Mujibur Rahman ve ailesinin katledildiği ve günümüzde müze haline getirilen evi gezdi.

Günümüzdeki Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın babası ve Banladeş’in ilk Cumhurbaşkanı olan Şeyh Mujibur Rahman, 15 Ağustos 1975 yılında tüm aile fertleriyle birlikte bu evde katledilmişlerdi. Bangladeş’in kadın başbakanı olan Şeyh Hasina ise, Bangladeş dışında oldukları içim katliamdan sağ kurtulmuşlardı. (DHA)