Ankara ile Berlin arasında ilişkilerin gerilmesine sebep olan İncirlik Üssü, Almanya gündemini domine etmeye devam ediyor. Alman basınına konuşan siyasetçiler ve parti temsilcileri İncirlik Üssü ile ilgili yapılmasını istedikleri hamleleri açıkladı.

Yaşanan kriz sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin bu tutumunu değiştirmemesi halinde üste konuşlu askerler ile tornadoların çekileceğini duyurmuş, Türkiye'den üst düzey isimler de Almanya'nın bu hareketine sert biçimde yanıt vermişti.

İncirlik Üssü'ne konuşlandırılmış Alman askerlerinin çekilmesi konusundaki çağrılar artarken, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Sol Parti ivedilikle karar alınmasını istedi.

Ankara'nın Alman parlamenterlerin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmesine bir kez daha izin vermemesi ile başlayan gerginlik büyüyor. Almanya'da koalisyon ortağı ve ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Sol Parti'nin sözcüleri, hükümetin Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi ile ilgili kararın geciktirilmemesini talep etti.

[old_news_related_template title="İncirlik krizinin çözümü için son iki hafta" desc="Der Spiegel Alman hükümetinin İncirlik krizinin çözümü için Türkiye'ye iki hafta süre tanıdığını yazdı. Alman milletvekillerinin askerleri ziyaretine izin verilmemesi halinde geri çekilme gündeme gelecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/94222incirlik.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/incirlik-krizinin-cozumu-icin-son-iki-hafta-1871694/"]
Almanya'nın saygın gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'a açıklama yapan koalisyon ortağı SPD'nin dış politika sözcüsü Niels Annen, hızla karar alınması gerektiğini belirterek federal hükümetin Türk hükümetine Alman parlamenterlerin İncirlik ziyaretine izin vermesi için 14 gün süre tanıdığını, ancak bunun çok uzun bir süre olduğunu söyledi. Annen, "Merkel, NATO Zirvesi'nden eli boş döndü. Türk hükümetinin daha fazla kendi istediği oyunu oynamasına izin veremeyiz" dedi. Annen, kabinenin gelecek hafta Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi konusundaki kararını vermesi gerektiğini, aksi takdirde federal meclisin devreye gireceğini söyledi.[old_news_related_template title="Spiegel: Konya'ya ziyaret izni sorunu çözüldü" desc="Türkiye ile Almanya arasında İncirlik krizi sürerken, Alman vekillerin Konya Hava Üssü'nde görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesi sorununun çözüldüğü belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/incirlik1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/spiegel-konyaya-ziyaret-izni-sorunu-cozuldu-1871187/"]

Sol Parti'nin Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch da Süddeutsche Zeitung'a konuştu. Bartsch, "Federal hükümet aylardır Erdoğan'ın kendi istediğini yapmasına izin veriyor" dedi. Bartsch, silah ihracatının ve mali yardımların durdurulması ve Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi gibi tedbirlere başvurulmasını istedi.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin savunma politikaları sözcüsü Agnieszka Brugger ise federal hükümetin Türk hükümetinin Alman parlamenterlerin Konya hava üssündeki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermesini bir "başarı" olarak lanse etmeye çalıştığını belirterek "Türk hükümetinin Konya'da kaybedecek bir şeyi yok" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Alman Der Spiegel dergisinde Alman vekillerin Konya Hava Üssü'nde NATO misyonu kapsamında görev yapan Alman askerlerin ziyaret sorununun çözüldüğü açıklanmıştı.