Suudi Arabistan'da aralarında prenslerin ve bakanların da bulunduğu çok sayıda kişi büyük yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına aldı. Buna paralel olarak bazı üst düzey devlet yöneticilerinin de görevlerine son verildi.


BBC Türkçe'de yer alan haberde operasyonun detayları yer aldı.

Ülkenin veliaht prensi Muhammed bin Salman tarafından yolsuzlukla mücadele için kurulan komisyon tarafından yürütülen operasyonda resmi açıklamalara göre yolsuzluğu bitirmek için çalışmalar devam ediyor. Henüz resmi olarak gözaltına alınan kişilere yönelik suçlamalar açıklanmazken Suudi yayın kuruluşu Al Arabiya, 2009'da gerçekleşen Cidde su baskınları ve 2012'deki Mers virüsüyle ilgili yeni soruşturmalar açıldığını duyurdu.

GÖZALTINA ALINANLAR ŞİMDİLİK MUAMMA
Dünya kamuoyu bazı isimleri telaffuz etse de henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Uluslararası ajansların ve Suudi Arabistan medyasının aktardığı haberlere göre gözaltına alınanlar arasında 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakan bulunuyor. Eski maliye bakanı, Aramco petrol şirketi yönetim kurulu üyesi İbrahim el-Assaf, Ekonomi Bakanı Adel Fakieh, Eski Riyad Valisi Presn Türki bin Abdullah, Kraliyet Mahkemesi eski başkanı Halid el-Tuvaiciti, Binladin inşaat şirketi başkanı Bakr bin Ladin gözaltına alınan isimlerden bazıları. Geçtiğimiz yaz tatilini Bodrum'da geçiren Prens El Velid bin Talal de gözaltına alınan isimler arasında yer alıyor.

Forbes dergisine göre Prens El Velid bin Talal, 17 milyar dolarlık bir servetin sahibi. İşadamının sahibi olduğu Kingdom Holding ülkenin en büyük yatırım şirketlerinden. Şirketin Twitter, Apple, Citigroup, Four Seasons otelleri zinciri ile Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu News Corp'ta hisseleri bulunuyor. Bin Talal, ABD'deki başkanlık yarışı sırasında Donald Trump için "Amerika'nın yüz karası" demişti.

Twitter mesajında Trump'a başkanlık yarışından çekilmesi çağrısında bulunmuştu. Trump ise Prens'e "Budala" diye karşılık vermiş, onun 'baba parasıyla Amerikalı siyasetçileri yönlendirmeye çalıştığını' söylemiş ve "Ben seçilince böyle bir şey olmayacak" demişti.

Operasyonu yürüten komitenin başında ise ülkenin veliaht prensi Muhammed bin Salman yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'ı 'ılımlı İslam'a döndüreceğini duyuran Salman, geçen yıl ülkenin ekonomik ve sosyal yapısını değiştirecek yeni bir program açıklayarak gündeme gelmişti.

YOLSUZLUK ASLINDA BİR BAHANE Mİ?
BBC'ye konuşan, London School of Economics'in Orta Doğu Merkezi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulunan Prof. Madavi El-Raşhid, gelişmeyi yolsuzlukla mücadele bağlamında değerlendirmenin zor olduğu belirtiyor: "Bunu, yolsuzluk karşıtı bir adım olarak görmek çok zor. Bu, Muhammed bin Salman'ın kendisine yönelik desteği konsolide ettiği bir tasfiye hareketi. Karşısında kalan son kuzenini de (Prens Miteb bin Abdullah) ortadan kaldırmak istiyor. Bu kuzeni, son derece modern paramiliter güçleri kontrol ediyor ve veliaht prensine karşı çıkma gücünü elinde tutuyor".

BBC savunma muhabiri Frank Gardner da, Muhammed bin Salman'ın bu hamleyle gücünü pekiştirirken reform programına devam ettiğini belirtiyor.