Hamas lideri İsmail Haniye'nin "intifada çağrısı" ve "öfke cuması" ilanının ardından ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek için yüzlerce Filistinli sokağa çıktı. İsrail polisinin ise Filistinli göstericilere müdahalesi sert oldu. Yaşanan çatışmalarda 2 Filistinli hayatını kaybetti, 760 kişi ise yaralandı.

[old_news_related_template title="Birinci intifadada 1000, ikincisinde 3000... Şimdi üçüncüsü ilan edildi" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını resmi olarak açıklamasından sonra Hamas lideri İsmail Haniye, televizyonlarda canlı yayınlanan açıklamasında 'yeni intifada' çağrısında bulundu. Bundan önceki intifada çağrılarında neler yaşanmıştı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/intifada-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/birinci-intifadada-1000-ikincisinde-3000-simdi-ucuncusu-ilan-edildi-2123295/"]

Cuma namazının ardından yükselen tansiyon öğlen saatlerinde İsrail askerlerinin müdahalesiyle şiddetli çatışmaya döndü.

Filistin Kızılay'ının yaptığı açıklamaya göre Batı Şeria'da en az 80 Filistinlinin plastik mermiyle vurularak yaralandı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise güvenlik güçlerinin "isyancılara" orantılı müdahalede bulunduğu iddia edildi.

isr01000

TRUMP POSTERLERİ YAKILDI

Filistinliler, Gazze ve Batı Şeria'da ABD Başkanı Donald Trump posterleri ve ABD bayrakları yaktı. Güvenlik güçleri bu bölgelerde protestoculara göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahalede bulundu.

bayrakyak

İSRAİL GAZZE'Yİ VURDU

Akşam saatlerinde azalan protestoların ardından Gazze'den İsrail'e roketli saldırıda bulunuldu. İsrail'den yapılan açıklamada "Demir Kubbe" füze savunma sisteminin en az 2 roketi etkisiz hale getirdiği ifade edildi. Saldırılarda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Gazze’de yer alan bir hastaneden yapılan açıklamaya saldırıda göre iki kişi hayatını kaybederken, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı dünden beri dörde yükseldi.

[old_news_related_template title="ABD 'Dünya çapında dikkat' diyerek uyardı" desc="ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrası, dünya genelinde tüm vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısı yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/trump1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/abd-dunya-capinda-dikkat-diyerek-uyardi-2124859/"]

İsrail ordusu roket saldırısının ardından Gazze'ye operasyon düzenledi. Savaş uçaklarının Gazze'de Hamas'a ait mevkileri vurduğu ifade edildi. Filistinli yetkililer İsrail saldırısında 6'sı çocuk olmak üzere en az 25 kişinin yaralandığını duyurdu.

"HEM MÜSLÜMANLARA HEM DE HRİSTİYANLARA KARŞI"

Filistin yönetiminden ABD Başkanı'na karşı sert açıklamalar gelmeye de devam ediyor. Filistin'de İslami mahkemelerin başındaki isim olan Mahmud el Habbaş, "Amerika, tüm Müslüman ve Hristiyanlara karşı olan bir başkan seçmeyi tercih etti" ifadelerini kullandı.

DÜNYA ÇAPINDA PROTESTOLAR YAŞANDI

Cuma namazının ardından sadece Filistin'de değil, tüm dünyada geniş çaplı ABD ve İsrail protestoları yaşandı.

İran'da sokakları dolduran protestocular İsrail Başbakanı Netanyahu ve ABD Başkanı Trump'ın posterlerini yakarak "Şeytana ölüm" sloganları attı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de yüzlerce gösterici El Ezher Camii'nde toplanarak "Kudüs Arap'tır" şeklinde sloganlar atarak tepkilerini ile getirdi. Öte yandan cami imamı Şeyh Ahmet el Tayeb'in, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in görüşme talebini reddettiği açıklandı.

Benzer protestolar Ürdün, Tunus, Somali, Yemen, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerde de yaşandı.

AVRUPA'DAN DA TEPKİ VAR

Fransa'dan da konuyla ilgili yapılan son açıklamada ABD hedef tahtasındaydı. Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, "Gerçek olan bir şey var ki o da ABD'nin bu konuda yalnız olduğu" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DE SOKAKTAYDI

Türkiye genelinde de ABD ve İsrail'e karşı büyük gösteriler düzenlendi. Cuma namazı sonrası cami önlerinde toplanan vatandaşlar pankart ve sloganlarla ABD ve İsrail’i protesto etti.

İstanbul’daki protestoların adresi Fatih Camii oldu. Cami avlusunda toplanan kalabalık ellerinde Filistin ve Türkiye bayraklarıyla ABD’nin Kudus kararını protesto etti. Cuma namazı öncesinde toplanmaya başlayan vatandaşlar ellerinde “Kudüs Müslümanların onurudur”, “Kudüs Müslümanların şerefidir”, “Kudüs Müslümanların istiklal ve istikbalidir” yazılı dövizler taşıyor. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı cami avlusundan “Katil İsrail, işbirlikçi ABD”, “Kudüs bizimdir, bizim kalacak” sloganları ve tekbir sesleri yükseliyor. Grup, Saraçhane’ye yürüyerek burada açıklama yaptı.

isr02000