Reuters'ın aktardığı fotoğraflarda Batı Şeria'daki Bethlehem'de bir araya gelen göstericilere İsrail askeri sert müdahale etti.

Associated Press'in haberine göre, cuma namazının ardından Batı Şeria kentleri Ramallah, Beytüllahim ve El Halil'deki protesto gösterilerine katılan Filistinliler, İsrail askerlerine taş attı. Haberde, İsrail askerlerinin ise buna plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla karşılık verdiği belirtildi.

Alman ajansı dpa'nın haberine göre, El Halil ve Gazze'deki sağlık görevlileri, İsrail askerlerinin gerçek mermi kullandığını bildirdi. Olaylarda onlarca Filistinli'nin yaralandığı belirtildi. Reuters'ın geçtiği haberde İsrail askerinin bir Filistinliyi öldürdüğü belirtildi. Gazze sınırında yaşanan çatışmaların ardından açıklama yapan Filistin Sağlık Bakanlığı, "İsrail polisi ateş açtı ve bir kişiyi öldürdü" ifadesini kullandı.

gazze

İsrail, öfke günü olarak ilan edilen Cuma günü Mescid-i Aksa'ya girişleri açan İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld, "Bölgede bir sorun yaşanacağına dair bir ibare yok dolayısıyla yaş sınırı yok. Eğer bir gösteri yaşanırsa derhal müdahale ederiz" açıklamasını Reuters'a yapmıştı.

Trump'ın kararı ABD'de büyük tepki çekti.

fils

ABD'nin birçok kentinde Trump'ın kararını eleştiren göstericiler yürüyüş düzenledi. En geniş kapsamlı gösterilerden biri de Chicago'da yaşandı.

aksan

Geçmişte bölgede yaşanan gerginliklerde camiye erişim engelleniyor ya da yaş sınırı getiriliyordu. Hamas lider İsmail Haniye Trump'ın açıklaması sonrasında yeni bir intifada çağrısı yapmış ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da şiddet içeren bir gösteriye destek vereceğini duyurmuştu.

Ramallah'ta göstericiler sapan ve taşlarla çatıştı. Ramallah'ta göstericiler sapan ve taşlarla çatıştı.


Öfke Günü dolayısıyla yapılan çağrılar sonucunda Ramallah'ta da toplanan grubu dağıtmak için İsrail askeri biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle müdahale etti.

İsrail kuvvetleri göstericilere sert müdahale etti. İsrail kuvvetleri göstericilere sert müdahale etti.


Trump'ın açıklaması sonrasında başta Türkiye, Pakistan, Mısır, Tunus ve İran olmak üzere birçok ülkede protesto gösterileri düzenlenmiş ve Cuma günü için geniş çaplı bir gösteri çağrısı yapılmıştı.