Google DeepMind'ın yapay zeka programı olan AlphaGo, birçok kişi tarafından bir makinenin asla aşamayacağı düşünülen, kadim ve karmaşık bir strateji ve de sezgi oyunu olan GO oyununda dünya GO şampiyonu Lee Sedol'ü yenerek dünyayı şaşırtmıştı.

Telegraph'ta yer alan habere göre AlphaGo Zero'ya ek yönergeler vermeden nasıl Go oynanacağı öğretildikten sonra, kendisine karşı milyonlarca oyun oynayarak, zaman içinde en iyi hamleleri öğrendi. Sadece üç gün içinde AlphaGo'nun geçmiş tüm sürümlerini yendi ve sadece 40 gün içinde insanların keşfetmeleri için binlerce yıl alacak oyun ilkelerini kendisi bulmuş oldu. Bununla da kalmadı, kendine has stratejiler geliştirerek "yaratıcılığını" da göstermiş oldu.

yapay-zeka2

Alzhiemer, Enerji ve Protein Katlanması için Kullanılacak
DeepMind kurucu ortağı ve CEO'su Demis Hassabis, programın çok güçlü olduğunu insan bilgisinin sınırları ile sınırlandırılmadığını söylüyor.

Hannabis, Alzhiemer'in yenilmesi gibi büyük sağlık sorunlarının çözümü için başvurulduğunda birkaç hafta içinde insanların bulmak için yüzlerce yıl sürecek olan tedavileri bulabileceğini düşünüyor:

"Nihayetinde, gerçek dünyadaki insanlığa baskı yaratan sorunlara çözüm bulmaya yardımcı olmak için algoritmik ilerlemeleri kullanmak istiyoruz. "Protein katlanması", enerji tüketiminin azaltılması veya devrim niteliğindeki yeni malzemelerin aranması gibi benzer yapılandırılmış problemlere benzer teknikler uygulanabiliyorsa ortaya çıkan ilerlemelerin insan anlayışını ilerletme ve tüm yaşamlarımıza olumlu etki etme potansiyeli vardır."

[old_news_related_template title="Müzik artık 'yapay zeka' ile üretiliyor" desc="Yapay zeka sanatçısı 'Amper'in yaptığı ilk müzik albümü yayınlandı. Sosyal medya platformları üzerinden yayınlanan ilk albüm 'I AM AI' adını taşıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/yapayzeka880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/muzik-artik-yapay-zeka-ile-uretiliyor/"]

DeepMind, zaten protein katlama çalışması için AlphaGo Zero kullanmaya başladı ve yakında yeni bulgular yayınlayacağına dair söz verdi.

Çökmüş proteinlerin, Alzheimer, Parkinson ve kistik fibroz gibi birçok tahrip hastalıktan sorumlu olduğu belirtiliyor. Teknoloji şirketleri giderek sağlık alanında daha fazla mesai harcıyor. Geçen yıl Microsoft, kanseri yenmek için insan vücudunu hackleyecekleri birkaç proje başlattıktan sonra kanseri 10 yıl içinde çözmeyi planladığını açıkladı.

Google'ın gizemli kolu Calico, aynı zamanda insan hayatını uzatmanın yollarını araştırıyor ve buna yaşlanmayı tamamen durdurmak da dahil.

[old_news_related_template title="Alzheimer’ı 20 sene önceden bilmek mümkün" desc="Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, çağın en korkulan hastalıklarından birisi olan Alzheimer’ı 20 sene önceden bilmenin mümkün olduğunu belirtti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/alzheimer.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/alzheimeri-20-sene-onceden-bilmek-mumkun-2020721/"]

Tabula Rasa ile Kendi Kendisinin Öğretmeni
Alpha Go Zero öğrenmek için "tabula rasa"yı veya boş levha mantığını kullanıyor; Bu programda kendisi aynı zamanda öğretmen olur ve kendisine karşı oyun oynar ve her seferinde biraz daha kendisini geliştirir. Hiçbir insanın bilgisine, verilerine ya da müdahaleye ihtiyacı yoktur.

AlphaGo'nun lider araştırmacısı Dr. Dave Silver, "Tabula Rasa aşamasını başarırsanız, Go oyunundan başka bir alana aktarabileceğiniz bir yönteminizin olduğunu gerçekten öğrenirsiniz. AlphaGo, insanları yenmek için değil, bilim yapmak için, ne anlama geldiğini keşfetmek ve bilginin ne olduğunu kendisi için öğrenebilecek bir program olma özelliğini taşıyor." diyor.

Bulgular Nature Dergisinde Yayımlandı
İngiliz Go Topluluğu başkanı Roger Huyshe ise "AlphaGo sadece Go topluluğu için büyük bir an değil, yapay zeka için için büyük bir sıçrama! AlphaGo, insan olan oyuncudan çok farklı bir şekilde çalıştığı için şu an elde ettiği başarıya büyük ilgi olacak" diyor.

Programın ayrıntıları Nature dergisinde yayınlanırken, Michigan Üniversitesi'nde bir bilgisayar bilimcisi olan Prof Satinder Singh, dergide yayımlanan bulgularını inceledikten sonra şöyle yorumluyor: "AI, süper insanlık derecesi AlphaGo'dan büyük ölçüde üstündür ve bence kendi alanındaki uygulamalar açısından en büyük ilerlemelerden biridir. Şimdiye kadar pek çok takviye niteliğinde öğrenimlerde bulundu."

Amerikan Go Topluluğu Başkanı Andy Okun ise insanların ve bilgisayarların anlamlı etkileşimlere sahip olduğu zamanın artık geldiğini söylüyor: Birçok ülkeden gelen Go oyuncuları, aynı dili konuşmasalar bile birbirlerinin hamlelerini konuşabiliyordu. İnsanların AI ile anlamlı bir sohbet edebildikleri zamanlar her zaman uzak gelecekte ve bilim-kurgu gibi görünüyordu. Ancak Go oyuncuları için o gün şu an burada yaşanıyor." diyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

[old_news_related_template title="Yapay Zeka uzmanından toplumların başına gelecek her biri Black Mirror senaryosu gibi 10 korkutucu gelecek tahmini" desc="Yapay zeka, dünyamızı değiştiriyor, dönüştürüyor ancak bir uzman önümüzdeki 30 yıl boyunca korkunç değişiklikleri öngörüyor. Profesör Toby Walsh, makine öğrenmesinin 2050 yılına kadar bildiğimiz şekliyle hayatı kökten değiştirme gücüne sahip olduğuna belirtiyor ve 10 korkunç tahmini sıralıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/yapay-zeka.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/yapay-zeka-uzmanindan-toplumlarin-basina-gelecek-her-biri-black-mirror-senaryosu-gibi-10-korkutucu-gelecek-tahmini-1965234/"]