Bugün Almanya'nın Hamburg kentinde başlayan G-20 Zirvesi’ni protesto eylemleri sürüyor. Büyük bir grup protestocu, düzenledikleri eylemlerle Hamburg sokaklarını doldurdu. Dün geceden beri süren eylemler bugün de sabahın erken saatlerinde başladı. Eylemciler yol kenarındaki araçları yakarak yollarda barikat kuruyor.

hamburg-7

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aracının, toplantının yapılacağı alana doğru giderken güvenlik gerekçesiyle durdurulduğu belirtildi. G20 Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otelden çıktıktan kısa bir süre polis eskortu eşliğindeki konvoyu cadde de beklemeye alındı.

erdogan erdogan-1 erdogan-2 erdogan-g20 erdogan-g20-hamburg

Zirve alanına yakın bir bölgede şortlu bir şahsın Alman polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından, Erdoğan’a yönelik bir planı olduğunu şahsın ifade etmesi üzerine böyle bir tedbire başvurulduğu öğrenildi. Herhangi bir eylem teşebbüsüne karşı aracı durdurulduğu ve şahsın gözaltında tutulduğu öğrenildi.

TRUMP'IN EŞİ MELANİA TRUMP MAHSUR KALDI

Hamburg sokaklarındaki protestolar nedeniyle Trump'ın eşi Melania Trump'ın mahsur kaldığı öğrenildi. Melania Trump'ın, liderler eşlerinin katılacağı bir etkinliğe katılacaktı ancak protestolar nedeniyle kaldığı misafir evinden ayrılamadı. Melania Trump'ın sözcüsü yaptığı açıklamada, Alman polisinden güvenlik garantisi alamadıklarını bu nedenle bulundukları yerden çıkamadıklarını belirtti.

PROTESTOLAR ELBCHAUSSE CADDESİNDE DEVAM EDİYOR

hamburg-8 hamburg-9

Almanya’nın Hamburg kentinde başlayan G20 Zirvesi’ni protesto eden gruplar özellikle zenginlerin mahallesi olarak bilinen Elbchausse Caddesi’nde arabaları yakmaya ve çevreye zarar vermeye devam ediyor. Hamburg sokaklarında eylemler devam ederken şehirden dumanlar yükseldiği görülüyor.

ANA MADDE, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Zirvenin bu yılki ana gündem konusu iklim değişikliği. İklim değişikliğinin yanı sıra ekonomik büyüme, göç akını ve terörle mücadele konularının da masada olması bekleniyor.

g20-hamburg

G20 NEDEN PROTESTO EDİLİYOR?

"Cehenneme Hoşgeldiniz" protestoları neyi sembolize ediyor? Protestonun organizatörü olan Andreas Blechschmidt, sloganlarının "mücadeleci bir mesaj taşıdığını, ancak aynı zamanda G20 politikalarının dünya çapında açlık, savaş ve iklim felaketi gibi 'cehennemi andıran' koşullar oluşturduğunu sembolize ediyor" diyor. Ayrıca protestoların daha çok ABD Devlet Başkanı Donald Trump’a yönelik olması bekleniyor.

g20 hamburg-3 hamburg-4hamburg-5 hamburg-6

G20 NEDİR?

İlk zirvesini 1999 yılında Berlin'de yapan 20'ler Grubu (G20), dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülke liderleri ile AB temsilcisini bir araya getiren uluslararası bir oluşum. Gayrıresmi bir forum olan G20 uluslararası örgüt statüsünde bulunmuyor. Bu nedenle de aldığı kararların doğrudan yasal bağlayıcılığı ya da yaptırım gücü yok.

hamburg-g20 hamburg-g20-protestolari hamburg-g20-protestolari-1 hamburg-g20-protestolari-2

G20 ÜYELERİ VE KATILIMCILAR

G20, 19 ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşuyor. Bu ülkeler Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor. İspanya da daimi davetli konuk devlet kategorisinde. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Miletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye katılıyor.

[old_news_related_template title="Türkiye G20'nin 17. büyük ekonomisi" desc="Uluslararası ekonomik işbirliğini arttırmayı amaçlayan, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri bir araya getiren, küresel ekonomik kararların alındığı bir platform olan G20 zirvesi bugün Hamburg'da toplanıyor. Nisan ayı verileriene göre G20 ülkeleri arasında 17. sırada bulunan Türkiye'nin Endonezya ile arasında 6 milyar dolarlık bir fark kaldı. Peki Türkiye mevcut konumunu koruyabilecek mi? Önümüzdeki dönemde Türkiye'yi neler bekliyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/kapak-38.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/turkiye-g20nin-16-buyuk-ekonomisi-1923397/"]

[old_news_related_template title="G20'ye karşı 'zombi ve değişim' protestosu" desc="G20 Zirvesi'ni protesto etmek için Hamburg sokaklarında toplanan yüzlerce eylemci, şehir merkezinde zombi mizanseni düzenleyerek G20'yi ve kapitalizmi protesto etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/1-27.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/galeri/g20ye-karsi-zombi-ve-degisim-protestosu-1922712/"]

[old_news_related_template title="Almanya Başbakanı Merkel’den G20 Zirvesi açıklaması" desc="Almanya Başbakanı Angela Merkel, “G20 üye ülkelerinin liderlerini Hamburg'da ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/09/merkel3234234.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/almanya-basbakani-merkelden-g20-zirvesi-aciklamasi-1922621/"]