Kasırgaların yıkıcılığı sıralamasında en yüksek derece olan kategori 5'e yükseltilen Irma Kasırgası'nın geçtiğimiz günlerde ABD'nin Teksas eyaletini etkisi altına alan Harvey Kasırgası'ndan da şiddetli olması bekleniyor. 'Canavar Kasırga' olarak tanımlanan Irma Kasırgası en son olarak Porto Riko'nun doğusunda bulunan Leeward Adaları'na Salı günü geç saatlerde 300 km/h'lik bir hızla yaklaştı.


Kasırganın Leeward Adaları'ndan sonra Porto Riko ve Dominik Cumhuriyeti'ne gelmesi bekleniyor. Irma Kasırgası'nın Cumartesi günü ulaşmasının beklendiği Florida eyaletinin yetkilileri, özellikle Teksas'ta Harvey Kasırgası sonrasında yaşananların ardından acil durum ekiplerinin sıkı bir hazırlık içinde olduğunu söyledi.

kasirga1

ABD Başkanı Donald Trump, Florida, Porto Riko ve Amerikan Virgin adaları için olağanüstü hal ilan etti. Florida eyaletinın Key West bölgesinde ise zorunlu tahliye kararı verildi. İnsanların Key West'i Çarşamba sabahı boşaltması beklenirken uluslararası havalimanı bütün uçuşları durduracak.

[old_news_related_template title="Harvey Kasırgası ölüm saçarak ilerliyor" desc="Teksas'ı etkisi altına alan ve yüzbinlerce insanı evsiz bırakarak onlarca insanın ölümüne neden olan Harvey Kasırgası, etkisini azaltsa da yoluna devam ediyor. Yetkililer, 'Kaçın yoksa ölmeye hazır olun' diyerek, su seviyesinin bazı bölgelerde 27 metreye çıkabileceğini duyurdu. Öte yandan bölgede hizmet veren bir fabrikada iki patlama meydana geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/evler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/harvey-kasirgasi-olum-sacarak-ilerliyor-1995566/"]

Ulusal Muhafızların göreve çağrıldığı Porto Riko'da halk, gıda, su, jeneratör, pil ve diğer ihtiyaç maddelerini stoklamak için marketlerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Birçok adada ise havalimanları kapatıldı. Popüler tatil yerlerinde yetkililer insanların sığınaklara gitmesi gerektiği uyarısında bulundu.

kasirga

Kasırganın Çarşamba sabahı Türkiye saatiyle yaklaşık olarak 09:00'da Antiller'de karaya ulaşacağı bildiriliyor. Irma'nın gücü öngörüldüğü gibi artarsa, yaşamı tehdit edecek düzeyde rüzgarların ve yağmurun Leeward Adaları'nı tehdit etmesi bekleniyor. ABD'nin Teksas ve Louisiana eyaletlerinin sakinleri ise halen kategori 4 olarak Amerikan anakarasını vuran Harvey Kasırgası'nın yaralarını sarmaya çalışıyor.

kasirga4

PARİS İKLİM ANLAŞMASINI İMZALAMAYAN ABD'DE BİR İLK
ABD anakarası kayıtların tutulmaya başlandığı 1851'den bu yana hiç iki adet kategori 4 fırtınayı görmedi. Ancak yetkililer, Irma'nın güzergahının ABD anakarası üzerinden geçip geçmeyeceğini tahmin etmek için henüz erken olduğunu söylüyor.Yetkililer, Antiller, Barbuda, Anguilla, Montserrat, St Kitts, Nevis, Saba, St Eustatius, Saint Maarten, Saint Martin, Saint Barthelemy, İngiliz Virgin Adaları, Amerikan Virgin Adaları, Porto Rico, Vieques ve Culebra için kasırga uyarısı yapıldı.

Guadeloupe ve Dominik Cumhuriyeti de kasırgayı takip etmesi gereken yerler olarak sıralandı. Kasırganın kuzeyde ulaşabileceği bazı bölgelerde metrekareye 30 santimetre yağmur düşebileceği; bazı yerlerde su seviyesinin normalin 3,8 metre üzerine çıkabileceği kaydedildi.