Araştırma şirketi İpsos Mori'nin yaptığı son ankete göre iktidardaki Muhafazakâr Parti yüzde 45, İşçi Partisi ise aradaki farkı 5'e düşürerek yüzde 40 oranında destek görüyor.

Birkaç hafta önceki anketler İşçi Partisi'nin Muhafazakar Parti'nin 22 puan gerisinde olduğunu gösteriyordu. Anket sonuçlarında Başbakan Theresa May'in partisinin seçim bildirgesini açıklarken sosyal hizmetlerde ve eğitim alanındaki kısıtlamaları saymasının rol oynadığını düşünülüyor. Buna karşın May'e başbakan olarak destek verenlerin oranı yüzde 50. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'i ise başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 35.

Amerikaninsesi'nde yer alan habere göre, son haftadaki anketlerde İşçi Partisi'nin arayı kapatmasına karşın uzmanlar hala daha Muhafazakar Parti'nin seçimleri kazanmasının büyük olasılık olduğuna dikkat çekiyorlar.

Son iki haftada May'in kişisel olarak seçmenlerden darbe aldığını söyleyen İpsos Mori siyaset uzmanı Gideon Skinner "Bu belirli bir zaman dilimi içindeki resmi temsil ediyor, bir tahmin değil. Muhafazakarların oyları hala yüksek ve May de başbakan olmak için en uygun aday olarak görülüyor" dedi.

İngiltere'de yaşlı seçmenler May'i, genç seçmenler ise Corbyn'i destekliyor. May'e destek sosyal hizmetlerde reform yapma ve bu çerçevede emeklilere yakıt yardımı ve ilk okullarda öğrencilere ücretsiz öğle yemeğini kaldırma sözlerinin ardından düşüşe geçti. May'in bu sözlerde son dakika geri adım atması da bu düşüşü önleyemedi. May'in seçim için televizyondaki canlı yayınlanan tartışma programlarına katılmaması da eleştirilere neden oldu.

Geçen hafta yapılan YouGov anketinde ise İşçi Partisi'nin oy farkını yüzde 3'e düşürdüğü sonucu çıkmıştı. May ayrıca parti bildirgesini açıklamadan önce yüzde 49 oranında kadın seçmenlerin desteğini alıyordu. May'e bu destek, vaatlerini açıklamasından sonra yüzde 45'e düşerken, İşçi Partisi'ne kadın seçmenin desteği ise yüzde 44'e yükseldi.

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon İngiltere seçimlerinde arayı kapatan İşçi Partisi lideri Corbyn'in başbakan olması için destek vereceğini açıkladı. Sturgeon liderliğini yaptığı İskoç Ulusal Parti'nin (SNP) milletvekillerinin Muhafazakarların parlamentodaki çoğunluğu kaybetmesi durumunda Corbyn'e azınlık hükümeti olarak destek vereceklerini söyledi. Sturgeon bunun karşılığında Corbyn'in İskoçya'da ikinci bir bağımsızlık referandumu yapılmasının önünü açmasını talep ediyor.

İşçi Partisi'yle SNP'nin bir koalisyon hükümeti kurmayacağını açıklayan Sturgeon, "Muhafazakar bir hükümete ilerici bir alternatifin parçası" olacaklarını söyledi. Corbyn'in başbakanlığında bir azınlık hükümetinin yasaları geçirebilmek için SNP'nin desteğine başvurması gerekecek.

Corbyn ise başbakan olursa İskoç hükümetiyle bağımsızlık referandumu konusunda 'görüşmeler başlatacağını' söyledi. Buna karşın 2015 yılındaki seçimlerde Corbyn ile SNP destekli bir hükümet olasılığı İngiliz seçmenini David Cameron'a oy vermeye itmişti.